Monday, November 28, 2022

Ukraina sõjast Välistunnis

Aeg-ajalt tasub üle käia põhipunkte:

- ei saa väita, et Venemaa poole käitumine on ebaratsionaalne, selle käitumise taga olev ratio on lihtsalt teistsugune, nii universaalses võtmes (olla impeerium), kui spetsiifiliselt Vladimir Putini mõttes (soov ära kasutada oma allesjäänud aja-aken)

- Venemaa on olnud suhteliselt edukam sõjaväljal (tema käes on rohkem territooriumi kui enne sõja algust), kuid Ukraina on edukam olnud edukam strateegilises kommunikatsioonis ehk infosõjatandril. Tõlgituna eesti keelde: vene poolel on üha keerulisem oma sõnumit maha müüa nii siseriiklikult (mobiliseerimise mõttes) kui maailmale (miks nad seda sõda peavad). Ukraina poolel on tunduvalt lihtsam veenda nii sisepublikut oma riiki kaitsma kui muud maailma ennast aitama.

- Illusioon, et saab piirduda ainult mittesõjaliste mõjutusvahenditega tänavpäeval, peaks olema purunenud. Majanduslike ja diplomaatiliste hoobade kõrval peab olema nii sõjaline võimekus kui ka selge ja veenev tahe seda vajaduse korral kasutada rohkemaks kui paraadidel.

Saatejuht Janek Luts, kõnelevateks peadeks Rainer Saks ja Karmo Tüür. Saade järelkuulatav siit.

Saturday, November 26, 2022

Prigožini partei

Venemaa politoogid arutavad uue, radikaalse parempoolse partei loomise üle, tingnimetusega Prigožini partei. Küsimus pole mõistagi selles, et nn Putini kokana tuntud palgaarmee juht Jevgeni Prigožin oleks selline karismaatiline juht, kellel oleks oma massiline järgijaskond ning kes suudaks taolise populaarsuuse najal ise poliitikasse tulla. Küsimus on selles, et on vaja lahendada mõned ühiskondlikud probleemid, millest osa on universaalsed ja teised Venemaa-spetsiifilised.

Universaalne on see, et iga sõda muudab ühiskonda. Kui sõda on piisavalt suur ja sellest käib läbi märkimisväärne osa elanikkonnast, siis tekib reeglina efekt, mida meie siin Eestis võiksime nimetada „vabadussõjalaste ehk vapside efektiks“. Et on olemas hulk mehi, kes on rindelt läbi käinud ja veelgi suurem osa neid, kes isegi pole reaalselt sõjas olnud, kuid kelle psüühika on paratamatult pihta saanud.

Sõltumata sellest, et kas sõda võideti või kaotati, need inimesed radikaliseeruvad mõne aja pärast. Nad muutuvad oma riigi ja võimude suhtes karmilt kriitiliseks. Nemad on ju oma riigi eest verd valanud ja nüüd toimub siin riigis kurat teab mis. „Kas me selle eest võitlesime?“ – tuleb tuttav ette?

Sõjajärgne raev

Need mehed on näinud elu karmimat poolt, kus asjad on jõhkralt must-valged: sa kas tapad või sind tapetakse. Mingeid sisulisi kompromisse selles mõõtkavas pole. Ja nüüd peavad nad vaatama, kuidas poliitikud tegelevad pideva lehmakauplemisega ja lõputute kompromissidega. Loomulikult tõmbuvad selle peale rusikad rulli ning raevukad loosungid leiavad innustunuid järgijaid.

Novot, sellesama tekkiva ühiskondliku painega peavadki Venemaa poliit-tehnoloogid juba praegu tegelema. Igaks juhuks juba ennetavalt, sest stiihilisi arenguid Venemaal ei armastata.

Ja nüüd juba tulebki mängu Venemaa spetsiifika. Praeguse sõja äratuntavaimaks näoks ja nimeks on kujunenud mitte mõni minister või armeekindral, vaid kriminaal. Pikalt vangis istunud Jevgeni Prigožin, kes nüüd tegeleb topelt-kriminaalse sõjapidamisega. Topelt-kriminaalsega ainuüksi Venemaa enda seadustiku kohaselt. Esiteks on palgaarmee kui selline Venemaal keelatud nähtus. Teiseks vanglatest inimeste väljatoomine ilma mingisuguse õigusliku kattevarjuta ja neile relvade kätteandmine.

Kolmas kriminaalsuse moment lisandub Venemaa agressioonile veel rahvusvahelise õiguse mõttes, kuid see ei huvita antud hetkel Moskvat karvavõrdki. Kehtiv rahvusvaheliste suhete ja õiguse süsteem on Moskva meelest niikuinii ebaõiglane ja see tuleb sõjakaosesmurda – üsna sarnane tees XX sajandi alguses, kus Lenini ümber koondunud punt nägi vajadust varasem elukorraldus, Vene riik ja ühiskond oli vaja murda terrori ja õuduse abil.

Ängi kanaliseerimine

Aga tuleme tagasi nn Prigožini partei idee juurde. Väga lühidalt – Venemaa poliit-tehnoloogiline seltskond annab endale aru, et lähitulevikus tuleb midagi peale hakata ühiskondliku raevuga. Olgu sõja lõpp missugune tahes, osa inimestest hakkavad nõudma verd ja nüüd juba riigis sees. Sest et asjad on valesti (pole üleüldse oluline, missugused asjad ja mispidi „valesti“).

Selle ühiskondliku paine kanaliseerimiseks on mõistlik luua uus poliitiline jõud, kes saab selle ängi kanaliseerida. Olgu siis nt korruptsioonivastaste loosungite kaudu stiilis: „tsaar on hea, aga need korrumpeerunud ametnikud on kõik pekki keeranud!“ Või siis isegi õigeuslik-monarhistlike ideede all, ehkki sellele leiab ilmselt väiksema toetajaskonna.

Igatahes peab selline kanal võimaldama lasta ühiskonnast välja sinna sõja ajal ja järel kogunenud aur, suunata see vajalikku kanalisse ning kindlustada sel moel süsteemi üldine turvalisus. Kas selleks sobib vangiarmee juht Prigožin isiklikult või keegi teine, on juba puhtalt poliit-tehnoloogilise vormistuse küsimus.

Aga kuna mulle meeldib oma lugusid lõpetada mingi laiema pildi andmisega, nö loo moraaliga, siis – kõik see kirjeldatu ei puuduta ainult Venemaad, vaid paraku ka Ukrainat. Juhul kui see sõda saab olema Ukraina jaoks võidukas (olgugi suure vere hinnaga), siis saab ka neil olema oma „vabadussõdalaste fenomen“.
---
lugu ilmus siin

Thursday, November 17, 2022

Разбор полётов: Poola raketijuhtum, G20, EL poliitika VF suunal, Herson

Eilses saates tuli esimeseks teemaks mõistagi Poola territooriumile kukkunud miski. Rakett või kaks. Vene või Ukraina. Olgu või marslaste rünnak, aga NATO peab siit oma järeldused tegema nii ehk naa. Kõige adekvaatsem järeldus oleks Ukrainale tõhusama õhutõrjevõimekuse andmine.

Teiseks G20 tippkohtumine. Või siis ikkagi G19, kuna hirmunud Putini asemel tuli kohale Lavrov, kes omakorda lahkus ürituselt rutakalt

Kolmandaks EL võimalik uus Venemaa-poliitika. Tänu Putini jõhkratele valearvestustele on tekkinud vähemalt lootus, et EL liikmesriikidel tekib mingisugunegi soov see poliitika omavahel kooskõlastada.

Neljandaks Hersoni loovutamine Venemaa poolt - ehk siis Venemaa lahkus Venemaalt, nii totakalt kui see ka ei kõlaks.

Saatejuht Andrei Titov, kõnelejateks Harri Tiido ja Karmo Tüür. Saade järelkuulatav siit.

Monday, November 14, 2022

Venemaa kriminaliseerumine

Ükskõik missugune ei saa olema selle sõja tulemus Venemaa jaoks riigina, on üks tulemus ühiskonna jaoks paratamatu - Venemaa ühiskond muutub kriminaalsemaks. Jälle.

II MS eel ja aegu käis suur osa Venemaa elanikest läbi vangilaagritest. Ellu jäid ja tagasi tulid mitte intelligentsemad ja parimad nendest, vaid need, kes suutsid ellu jääda. Aastakümneteks muutus sealses ühiskonnas nö autoriteediks mees, kes on vangist ja/või kroonust läbi käinud.

Sõjaväe eliit kriminaliseerus (kuna enamik ohvitsere olid saanud vanglakoolituse), sinna toodi sisse vangla-eetika. Sõjaväest käis läbi enamik NSVL meestest ja tõid sealt selle suhtumise tagasi igasse viimasesse kommunaalkorterisse ja kolkakülasse.

Tätoveeritud riik

Ka tsiviilis sattus juhikohale mees, kellel oli autoriteeti (olgu siis jutumärkides või ilma) ning kelle sõnal oli kaalu. Tavaliselt olid sellisel tegelasel kas kapis pagunitega munder või kätel tätoveeringud. Või siis mõlemad.

Suurlinnade/ülikoolide juurde koondunud intelligendid-munapead polnud toonases ühiskonnas kunagi tooniandja ega normiseadja, filmides helge kangelane ega ammugi mitte poisikeste rollimudel.

Selle kõige najal ja ajal jõuti 1990’tel, riigi vägivallamonopoli murenemise ajal omamoodi kulminatsiooni. Ellu jäid jällegi karmimad, lokkav kuritegevus, omavahelised arveteõiendamised ja massiline narkomaania oli normaalsus üheskoos vaesusega. Meelelahutuse põhivorm – telekast lõputu joruna voolavad krimifilmid ja telesarjad vormis teadvust edasi.

Vabanemise illusioon

Vahepeal näis hetkeks, et Venemaa on sellest arengust välja murdmas. Tõsi küll, näis jällegi neile (minusugustele), kes külastasid peamiselt suurlinnu ja suhtlesid ülikoolide juurde koondunud intelligentide-munapeadega. Omasugustega.

Nüüdne kuritegelik sõda paiskab Venemaa ilmselt veelgi rohkem tagasi. Võib küll vaielda, kas Putini usaldusaluse Jevgenii Prigožini värbamiskampaania vanglatest rindele on ikka selle ajendiks? Või on see pigem iseloomustav detail, kuhu sealne ühiskond/eliit on jõudnud, et taoline röövsõda ja vangide värbamine kahurilihaks on põhimõtteliselt võimalik.

Elu mitte seaduste, vaid „mõistete“ (vene keeles по понятиям) järgi on muutunud Venemaal ka riiklikult valdavaks, sh ka välispoliitikas. Kui kõike otsustab võime endale allutada ja/või siis vähemalt koostööle kallutada.

Ennast võimendav mudel

Venemaa juhtkond ja selle ümber siblivad inimesed on enamasti jõuamentkondade taustaga. Nad ei oska ega tahagi kasutada muid tegutsemismudeleid. Sellest ka loosungid: „võime korrata“ ja muu jõudu ülistav suhtumine. Mitte ainult eliidi, vaid ka rahva hulgas.

Nüüd on sellel kõigel suur tõenäosus ainult süveneda. Vahet pole, kas Venemaa Föderatsioon kui riik selles sõjas võidab või kaotab. Uus annus „kriminaalset romantikat“ on taas ühiskonna vereringlusse süstitud. Kui peaks aga olema juba käivitunud sündmuste ahel, mis viib riigi sisulise lagunemiseni – ehkki formaalselt võib Venemaa koos Moskvas asuva pealinnaga alles jääda – ning riigi vägivallamonopol nõrgeneb (mida ju Prigožini tegevus ilmselgelt näitab), siis ... siis jäävad jällegi ellu tugevamad.

Mis on sellise mõttekäigu kokkuvõte? Aga ilmselt üsna üks – idapiiri täiemahulisest väljaehitamisest kogu Euroopa piires pole pääsu.
---
lugu ilmus siin

Friday, November 11, 2022

Разбор полётов: USA, Saksamaa, Türgi

Seekordses saates:

- kas võimalik nihe USA paralmendi alamkojas võib tähendada ka nihet USA välispoliitikas

- Venemaa / Prigozhini ülestunnistused USA valimistesse sekkumise kohta

- Saksa kantsleri visiit Pekingisse

- kas Saksamaa nihkub vasemale?

- Türgi mitmetahuline enesekehtestamine

Saatejuht Pavel Ivanov, kõnelejateks Harri Tiido ja Karmo Tüür. Saade järelkuulatav siit.

Thursday, November 10, 2022

Türgi rammusad päevad

Türgi on suutnud end praegustes segastes seisudes mängida vägagi soodsatesse seisudesse. Tema käes on jäme ots nii Ukraina viljaveos kui laiemalt kogu Musta mere kontrollimises. Türgi saadab väinadest tagasi vene sõjalaevu (mitte päris Ussisaare kursil, aga umbes samas suunas). Türgi keelas oma õhuruumi sisenemise nendele vene lennukitele, mille Venemaa oli Lääne kompaniidelt kaaperdanud.

Türgi on suutnud koguni panna Rootsi tegema olulist muudatust oma julgeolek-seadustikes ja koguni põhiseaduses (see pole küll veel toimunud), lubades muidu mitte anda oma heakskiitu Soome ja Rootsi liitumisele NATO'ga.

Türgil on kõvasti laiemaid ambitsioone, kasvõi Kesk-Aasia energiakandjate jms kaubavoogude osas, Süüriast rääkimata. Kuna aga telepurk küsis antud hetkel Türgi-Vene partnerluse kohta, siis selles bilateraalses paaris tantsitab hetkel Türgi Venemaad, mitte vastupidi

---

Uudislõik nähtaval siin

Wednesday, November 9, 2022

Protestipõhine rahvusvaheliste suhete süsteem ehk Solvatute internatsionaal

Protestihäältele tuginev enesekehtestamine poliitikas on üks igivana võte. Üsna lihtne skeem: a) tuleb leida üles need, kes pole oma eluga rahul; b) teha raulolematutele selgeks, et hädades on süüdi NEED teised; c) pakkuda välja „lahendus“ – olge meie poolt, meie küll me NEILE veel koha kätte näitame!

Sisepoliitikas sellise võtte kasutamine kaasneb populismi klassikaga, rääkides halvast võimust ja heast / süütultkannatavast rahvast. Vastandades ja lubades enamasti lollakalt lihtsaid loosungeid, mis justkui peaks lahendama mingeid probleeme. Jagades veidike tasuta nänni, näidates lubadust saada lõputult hüvesid mittemillegi tegemise eest.

Venemaa üritab nüüd teha sama rahvustevaheliste suhete süsteemis. „Nendeks“ ehk süüdlaseks on kollektiivne lääs, kogu see seltskond, kes on suutnud asjade senises seisus paremini toime tulla. Kannatajateks ehk siis antud skeemis „heaks rahvaks“, kes on ebaõiglaselt millestki ilma jäetud, on see „Maailma enamik“ (just selliselt, suurtähtedega, armastataksegi kirjutada venekeelses meedias „Мировое большинство“).

Mitte-lääne ühendamise korduvad katsed

Venemaa on üritanud seda „mitte-lääne“ maailma ühe mütsi alla ühendada juba ammu – noh ja mõistagi muuta ennast kui mitte selle vastanduva poole juhtfiguuriks, siis vähemalt asendamatuks koostisosaks. Selleks, kes on võimeline jagamaka hirmu ja armu.

Hirmu jagamisega ehk siis sõjalise võimekusega on Moskval viimasel ajal teadupärast veidi räbalasti, siis proovitakse selle teise ehk armu poolega. Või kui soovite, siis piitsa ja prääniku analoogi mõttes pakkuda porgandit.

Ukraina viljalepingu ümber palju vett üles sogades üritab Moskva jätta muljet, nagu tema oleks ainuke, kes hoolib vaestest ja nälgivatest arenguriikidest. Jättes mõistagi mainimata, et Ukraina vastu sõda alustades ja hiljem Ukraina vilja varastades ning väljaveole takistusi luues on ta ise kogu jama peasüüdlane. Nüüd üritab ta Aafrika riikide hulgas populaarsust võita sellega, et lubab 500 tuh tonni tasuta laiali jagada. Ja oh üllatust, kohe hüppab esile ei keegi muu kui Jevgeni Prigožin, kes pakub välja et see vili tuleks viia riikidesse ... kus tegutseb Wagneri grupeering ehk Prigožini eraarmee.

Probleemid enesekehtestamisega

Väikese kõrvalpõikena – nii Prigožinil kui Kadõrovil lubati luua oma eraarmee (tegelikult küll suuresti Venemaa enda rahade eest) selleks, et lahendada või vajadusel luua probleeme väljaspoolt Venemaa õigusruumi (sest ka Tšetšeenia sisuliselt on väljaspool seda). Lootuses, et juhul kui ühel või teisel tekib ambitsioon seda jõudu kasutada Venemaal sees, siis on Moskval piisavalt vägevust, et need katsed maha suruda. Nüüd on jällegi selle va vägevusega lood nii nagu nad on.

Aga tagasi tulles selle Solvatute internatsionaali juurde, siis ega selleski pole põhimõtteliselt midagi uut. Igasuguseid alternatiivseid liite ja ühendusi on üritatud luua ju varemgi, kuid ükski nendest pole muutunud milleksi ligilähedaselt sama võimekaks kui EL, NATO’st rääkimata. Noh ja ÜRO kui (Moskva meelest) samasuguse USA käepikenduse alternatiivitusest saab ka Moskva ise seni veel aru. Vähemalt seni, kuni Moskval lubatakse istuda ÜRO Julgeolekunõukogus. Kui enam ei lubata, küllap siis käiakse välja ka mingi alternatiivi idee.

Kokkuvõtvalt siis näeme me populismi kandumist rahvusvaheliste suhete tasemele. Venemaa üritab kokku klopsida mingit seljatagust endale, kelle nimel rääkides saaks ennast tunda vähegi väärikamana. Või kui muud ei õnnestu, siis tasuta teravilja jms jagamise lubadusega saada enda poolt hääletama vähenegi kogus riike ÜRO’s – tõsi küll, viimaste aegade hääletamised näitavad selle toetuse vähesust. Seda kõike võiks muuta Hiina, kuid nende filosoofia ei luba asuda kaotuse poole liikuva jõu poolele
---
lugu ilmus siin

Wednesday, November 2, 2022

Разбор полётов: Valdai, Prigožin, Hiina, Taani

- Valdai klubi nimeline foorum Venemaal oli pikki aastaid välispoliitilise taseme näitamise koht. Omal veidi kärbunud ja soovmõttelisel moel on ta seda siiani - ja taoline muudatus on kõnekas

- Jevgenii Prigožin - kas sellel mehel on ambitsiooni ja võimekust olla midagi enamat kui kriminaalsete jõudude peal kosunud ärimees?

- Hiina - USA vastasseis - kas probleem on Taiwanis või Suure Punase Juhi peas?

- Taani valimised: suurepärane näide sellest, kuidas toimib tõepoolest vaba liberaalne esindusdemokraatia

Saatejuht Andrei Titov, kõnelemas Harri Tiido ja Karmo Tüür. Saade järelkuulatav siit