Thursday, May 30, 2024

Olukorrast Mordoris - Kuku Sihikus

- Oleme läbi aegade harjunud kuulma Venemaa liidrite suurejoonelisi ja ähvardavaid sõnavõtte ning peaksime olema harjunud ka Ukraina sõja aegse retoorika ning ähvardustega. Ometi võtame me isegi hirmunult tsiteerida kui Putin hoiatab, et Euroopa „väikesed ja tihedalt asustatud riigid“ maksavad Ukraina sõtta sekkumise eest tõsiste tagajärgedega. On Teil Kaimo aimu, miks me seda teeme selmet Putin ja räpaseks ruuporiks muutunud Medvedjev üksi jätta soiguma?

Me oleme inimesed ja seeläbi ka manipuleeritavad. Inimpsühholoogia on selline instrument, mis keskendub võimalikule ohule ning seda saab ära kasutada. Kui kangialusest hüppab välja pätt ja hakkab nuga sõrmede vahel keerutama, siis me küülikuna fokusseerume sellele noale. Samas kui pilti kainelt hinnata, siis näeksime et selle noa vastu saab kasutada kasvõi portfelli või seljas olevat mantlit jne. Aga selleks, et mitte lasta ennast hirmust hüpnotiseerida, on vaja olla selleks valmis.

- Kas ja kui palju Putini suurejoonelised sõnad sisemaiselt vastu kajavad ja kas Tambovi oblasti külade mehed ja naised oskavad neist vaimustuda ning patriootlikumaks saada?

Patriootlikkus on mitte kuigi teaduslik ja mõõdetav termin. Kuid riigi sõnumid võivad olla nendele Tambovi külameestele kas arusaadavad või mitte. Sõnum sõjast kurja Lääne vastu on arusaadav, seda on pikalt ette valmistatud ning oskuslikult ära kasutatud, rääkides külameestele, et see on seesama pidev sõda juba Napoleonist ja Hitlerist saadik.

- Venemaa ”tagasivalitud” president on jätkamas Kremli mehitamist ja personalipoliitikat. Viimane uudis kõneleb Putini kunagise ihukaitsja ja Tuula kuberneri nimetamisest Riiginõukogu sekretäriks. Mis moodustis see riiginõukogu on ja kas sel ka mingit mõju on?

Aleksei Djumin, 52.a, väidetavalt Putini adjutant (mida ta eitab), väidetavalt Krimmi äravõtmise ja Janukovitši põgenemise korraldaja (mida ta ka eitab).

Riiginõukogu on moodustis, mis formaalselt on nö altpoolt ülesse toimiv - presidenti nõustav organ, kuhu kuuluvad peale presidendi enda ka peaminister, palamendi mõlema koja juhid, presidendi adinistratsiooni juht ja kõik kubernerid. Päris elus on see osa Putini nn võimvertikaalist ehk siis ülalt alla töötav instrument, mille kaudu Suur Juhi sõnum peaks jõudma täitmiseks kohtadele.

- Mis lugu sellega on, et Venemaa riigijuhte teenivatel ihukaitsjatel, sõna otseses mõttes silovikkidel on alati tulevikus riigiaparaadis väga kõrge koht anda? Juba Jeltsini ihukaitsja Koržakov tõusis kõrgele kohale, nüüd ka Putini kunagised valvurid?

See on nö mudelkäitumine, osundamine sellele, et personaalne ustavus ja pikk teenisus tasub alati ära, nö näitlik premeerimine

- Kas Putin on oma personalipoliitika ja pasjansiga nüüd lõpetanud-lõpetamas või on oodata jätkuvaid vangerdusi, Kremli administratsiooni juhi Vaino väljavahetamist, miks mitte Peskovi asendamist kellegi truualamlikuga?

See pasjans ei lõpe kunagi, see on mängu osa. Väga universaalses plaanis tuleb võimu juures olijaid välja vahetada ja kaardipakki ümber segada igas süsteemis, et ei tekiks halbade otsuste kumuleerumist. Demokraatlikus süsteemis on selle üheks sisendiks valimised, autoritarses süsteemist Suur Juhi tahe, mis peab olema alati segatud teatud kaootilisuse ja karistamise elementidega. Alfaisane peab näitama jõudu

- Kõneleme jätkuvast suurpuhastusest kaitseministeeriumis. Vahistatud on üsna mitu kindralit, olulised inimesed kindralstaabist ja reaalselt ka neid, kes Ukraina rindel vastutasid armee pealetungi eest. Vaatlejad on selle suurpuhastuse põhjustena välja toonud paljut – eeskätt seda, et Putin pelgab Prigožini mässu kordumist, aga võibolla tõesti tahab ka aparaati korruptsioonist puhastada. Mis on Sinu arvamus või nägemus?

Korruptsioonist puhastamist ei soovita kindlasti mitte. Korruptsioon on mitte lihtsalt vältimatu, vaid ka hädavajalik instrument, selle kaudu kasvatatakse lojaalsust, porgandi ja piitsa põhimõttel

Mis aga puudutab puhastust sõjaväe ladvikus, siis selle kohta on mul üks mõttekäik, mida pean üsna algupäraseks - nimelt võib siin näha seost "Crocus City Hall" terrorirünnakuga.

Kremli vaiba all purelevatest koerakarjadest kaks kõige mõjukamat on FSB vs armee. See u kahe kuu tagune terroriakt oli FSB räme läbikukkumine. Selle järel asus FSB töötama selle ressursiga, mida ta valdab ehk kompromaadiga, ladudes Lauale nr 1 kaustad armees lokkava gigantse korruptsiooni teemal, mis on ühtlasi kaasa toonud suhtelist edutust sõjaväljal. Laua nr 1 peremees otsustas selle järel viia läbi näitliku karistus-aktsiooni armee ladvikus ning FSB sai vähemalt mõneks ajaks kergemalt hingata.

- Kas selline mõiste kui ”kollektiivne Putin” eksisteerib? Ka nende vahistamisotsuste valguses?

Teda eksisteerib müüdina rohkem kui päriselus. Selles süsteemis valitsev igipõline müstifitseerimise piiril toimiv rivaalitsemine joonistab Putini ümber palju rohkem erinevaid varjundeid, kui Putin seda ise näeb. Nii et mütoloogias ja tajumaailmas see eksisteerib, pärismaailmas mõneti mitte.

----

küsisid Ainar Ruussaar ja Timo Tarve, kõnelemas Karmo Tüür, saatelõik järelkuulatav siitsiit.

No comments: