Thursday, July 4, 2019

Liberalism ei sure, kuna konservatiivid ei lase


Vladimir Putini sõnad selle kohta, et liberalism on nüüdseks tõestanud oma elujõuetust, käivitasid taas lõputuna näiva, kuid siiski jätkuvalt olulise dialoogi. On’s ta surnud, see va liberalismus?

Liberalism ei sure, kuna konservatiivid ei lase tal surra. Need on nagu igavesed antipoodid, mis kasvavad välja üksteisest. Mida tugevamalt löövad end konservatiivse mõtte järgijateks nimetajad liberalismi matusekella, seda tugevamaks muutub teise mõttekoolkonna pooldajate võitlustahe.

Pole üldse oluline, kumba mõttelaadi paremaks pidada. Kuid oluline on mõista, et igasugune idee võib muutuda mürgiks, kui teda ülemäära doseerida. Äärmusliberaalsus on sama hukutav kui äärmuskonservatiivsus. Ei totaalse avatuse ega totaalse suletuse õhustikus pole võimalik pikalt elus püsida.

Putini vs Trump
Miks oli üldse oluline alustada seda artiklit viitega Putini intervjuule? Hiljutine G20 kohtumine näitas taas, kui oluline on Venemaa presidendi jaoks olemine ühel pildil, ühel leheküljel, ühe läbirääkimislaua taga USA presidendiga.

Kuna Donlad Trump on tõusnud liberalismi vastu võitlejate käilakujuks, siis üritab Vladimir Putin ka siin mahtuda samale pildile. Vana kagebiidina ta teab hästi, kui oluline on sobituda protsessidega ning et tunduvalt lihtsam on kasutada olemasolevaid trende kui luua uusi.

Putin ja Trump mõlemad räägivad maailmaga anitliberaalses keeles, mh majanduspiirangute kaudu. Tõsi küll, motiivistik sellise tegevuse taga võib olla äärmiselt erinev, kuid kasutavad vahendid on siiski sarnased.

G20 näitlik õppetund
Muuseas ka kogu G20 summit on hea näide sellest kuidas konservatiivne vs liberaalne idee omavahel mõõtu võtavad. Kui USA koos Hiina ja Venemaaga mahuvad tinglikult ühte, majanduspiirangute koolkonna paati, siis Euroopa Liit üritab sellele vastu panna oma liberaalset laevastikku.

Euroopa Liit ja Ladina-Ameerika riigid leppisid kokku liikumise ühise vabakaubandustsooni poole. See ja teised EL poolt sõlmitud vabakaubanduslepped muudavad Euroopaga ühinenud turu maailma suurimaks. Vana Euroopa võib olla küll väsinud, kuid oma ostujõus siiani atraktiivne ja seeläbi maailma majandusreeglite teemalises vaidluses oluline tegija.

Kogu lõppenud summit oligi aga vastuolude tippkohtumine. Vastuolud nii kliima-alase kui vabakaubanduse teemalise maailmanägemuse ümber on laias laastus taandatav selle artikli põhiväite juurde.

Liberaalsus ja konservatiivsus on omavahel tasakaalustavad jõud. Umbes nagu hapnik ja lämmastik meid ümbritsevas õhus. Eraldivõetuna pole nad kumbki eluks sobilikud, kuid mõistlikus kombinatsioonis tagavad eluspüsi.

---

lugu ilmus siin

1 comment:

Mad Max said...

See, mida nimetatakse liberalismiks, on tegelikult fossiilkütuste kasutuselevõtmise tulemus. Majanduslik küllus. Pidev kasv. Alfaisastel on kõht niivõrd täis, et pole mõtet alamaid türanniseerida. Nafta teeb tööd tõhusamalt kui orjad.

Liberalismi lõpu algus oli 2006 aasta paiku kui nafta tootmise kasv aeglustus ning keskklass edasi kasvas.

Kui koeri liiga palju kausi ümber...