Tuesday, September 7, 2021

Võimu allikaid saab Venemaal olla ainult üks

Võimu lähtepunkt praeguses, putinistlikus mudelis saab olla ainult üks. See peab olema (kasvõi näiliselt) ainult Kremlis, ainult presidendi administratsioonis. Igasugune katse seda mudelit või näilisust murendada on ülim kuritegu ning peab saama karistatud. See on loogika, mis paneb praegu Venemaal politseinikke käima ukselt uksele ning kohtuid võtma vastu üha naeruväärsemaid otsuseid.


Aleksei Naval’nõi käivitas paar aastat tagasi, enne mürgitamist ja türmipistmist ühe, oma lihtsuses ja tõhususes leidliku mehhanismi. „Tark hääletamine“ (Умное голосование) on meetod, mis peaks võimestama nende inimeste hääli, kes soovivad hääletada võimupartei Ühtne Venemaa vastu. Sisuliselt siis koondama protestihääli, mis on olemas igas riigis ja ühiskonnas, stagneeruvas poliitilises süsteemis seda enam.

Selle süsteemi toimemehhanism on väga lihtne. Vältimaks protestihäälte pihustumist ja andmaks inimestele motivatsooni minna valima, palutakse otsusekindlatel vastuhääletajatel endast teada anda ning jätta oma kontakt. Sellele kontaktaadressile saadetakse vahetult enne valimispäeva teade, et kelle poolt siis tasub hääletada. Sel moel muudetakse suuremaks võimalus, et valituks osutub mitte presidendi administratsioonis võitjaks määratud inimene, vaid keegi teine.

Tark hääletamine

Süsteem käivitati 2018.a ja läbis oma peaproovi Moskva linnaduuma valimistel 2019.a valimistel. Mitte just liiga edukalt, kuid siiski. Moskva duumasse (tinglikult siis kohalikku volikogusse, ehkki see on veidi eksitav võrdlus) sai sel moel sisse u paarkümmend võimudele veidi ootamatut nime. Tõsi küll, hiljem liitus nendest osa ikka Ühtse Venemaaga, kuid fakt jääb faktiks.

Sellel mehhanismil on mitmeid nõrkusi ja haavatavusi, kuid sellest veidi hiljem. Peamine on see, et loodi pretsedent. Loodi arusaam, et presidendi administratsiooni heakskiit pole ainus võimalus saada valituks. Ja see on hetkel kõige olulisem tees, mida tasub eraldi korrata ja lahata.

Kui seni oli kogu demokraatia imitatsioon üles ehitatud sellele, et valituks saada sooviv inimene pidi saba liputama Kremli poole, tõestamaks oma lojaalsust (mitte valija poole, sest valija pole võimu allikas, vaid ressurss), siis nüüd tekkis alternatiiv. Vähemalt põhimõtteliselt võib ette kujutada olukorda, kus kandidaat mõtleb: „hmm, kui presidendi administratsioon mind piisavalt kõrgelt ei hinda, siis äkki saan ma enda taha protestihääled?“. Teisisõnu, kandidaat võis hakata otsima toetust mitte Vladimir Putini, vaid Aleksei Naval’nõi lähikonnas. Ja vat see ongi nüüd see kuritegu, millest ma alguses rääkisin.

Nüri vastutöötamine

Selle süsteemi nõrkus number üks on aga seesama registreerimine. Inimesed, kes andsid sinna oma kontaktid, on paraku nüüd teada ka vene eriteenistustele. Need on käivitanud mitmeid erinevaid protsesse, kuidas seda süsteemi tasalülitada, mh otsese hirmutamise kaudu. Politseinikud käivad ukselt uksele, „soovitades“ registreerunuil kirjutada avaldus Naval’nõi vastu, kes olevat väärkasutanud nende andmeid.

Haavatavus number üks on aga manipuleeritavus. Kõige lihtsam – needsamad eriteenistused saadavad siis registeerunutele hoopis mõne teise valimis-soovituse näiliselt Naval’nõi kontori poolt. Või siis lausa mitu nime – ja ongi kogu üritus diskrediteeritud.

Võimude vastutöötamine ei pääse ka ilma koomiliste liialdusteta. Nii näiteks andis üks Põhja-Kaukaasia kandis asuva pisitilluke, lambavillaga kauplev firmake sisse taotluse, et „Tark hääletamine“ on nende kaubamärk – ja see registreeriti patendiameti poolt kiirkorras ära. Seejärel hakati hagema juba otsingumootoreid, sh Google, et need ei tohiks anda vastuseid päringutele „Tark hääletamine“, kuna tegu olla nende kaitsud kaubamärgiga. Milleks lambavillameestele selline kaubamärk ja selle eriskummaline kaitsmine, on kentsakas, aga antud poliitilises kontekstis mõistetav. Vene huumori eripära, võiks vist öelda.

Lähemad kümmekond päeva me näeme mõistagi veel palju kentsakat. Kuid kõige selle taga on üks ning kordamisväärne motiiv – võimuallikas saab olla vaid üks. Kas selle illusiooni murendamise katse eest võidakse ka korraldada mürgitamisi ja vanglassepanemisi, on juba omaette mõttemõlgutuse teema.
---
lugu ilmu siin

No comments: