Saturday, January 16, 2016

Gaidari-nimeline ärritaja


Nafta-ajastu on läbi. Venemaa on kaotajate poolel. Peamine eskpordiartikkel on ajud, mis lähevad jäädavalt. Tõsi küll, riigil võib olla veel lootust, juhul kui lõpetataks nõukogude-aegse haridussüsteemi kopeerimist. Umbes niimoodi võib kokku võtta äsja Moskvas toimunud foorumi ühe säravama kõneleja German Grefi kõne.

Gaidari foorum ehk Venemaa üks peamisemaid majanduspoliitilisi konverentse on üsna vastuoluline ja väga paljude jaoks ärritav nähtus. Kunagise peaministri Jegor Gaidari nimi ise mõjub väga paljudele kui punane rätik – seostatakse ju tema nimega liberaal-demokraatlike reformide katseid. Konservatiivsema seltskonna jaoks on see kõige halva, riigi kunagise hiilguse hävitamine, Lääne ees lömitamise jne võrdkuju. Teisitimõtlejate jaoks oli aga tegu poolikute reformide ajastuga, mil „üritati küll parimat, aga välja kukkus nagu alati.“

Kuid olgu selle taustaga kuidas on, igatahes pole liberaalsete sugemetega mõtlemine Venemaal kuhugi kadunud, eriti kui jutt käib majanduspoliitikast. Ning seda aktsepteeritakse ka kõrgeimal tasandil. Konkreetse konverentsi puhul oli selle näitajaks peaministri rolli täitva Dmitri Medvedevi osalemine.

Grefi u 20-minutist esinemist soovitan kuulata kõigil, kes vene keelt vähegi valdavad (nagu ka muid sama ürituse jupikesi), kuid toon lühidalt mõne punkti.

Tehnoloogiline areng on saavutanud sellise tempo, et seee muudab nii 1) riigi kui 2)majanduse toimimise aluseid ja samuti 3) iga inimese elu. Üks peamine neist on nö horisontaalse kultuuri, koostöö muutumine edu võtmeks, samal ajal kui Venemaal juurutatakse siiani jäika vertikaalset allumis-kultuuri.

Venemaa senine suurim rikkus ehk süsivesinike-põhised energiakandjad muutuvad kiirkorras järjest väheolulisemaks. Hiinas püsti pandud päikese-, hüdro jm taastuvenergia tootmise võimsusi on juba praegu 560 gigawatti ehk u 2,5 korda rohkem kui kogu Venemaa elektrienergia tootmise võimekus. Praegu läheb 56% naftast transpordile, kuid seoses elektriautode tuleku ja energia säilitamise võimekuse kasvuga seda kõike ei lähe lihtsalt vaja.

Grefi juhitud SberBanki süsteem on hetkel Venemaa suurim infotehnoloogiline tegija. Grefi sõnul on nad ise hirmus uhked selle üle, et nad praegu viivad sisse 41 tuh uuendust aastas oma veebikeskkonnas. Aga nt Amazon teeb 10 tuhat muudatust päevas! Ees ootavad aga veel kiiremad ja suuremad hüpped ning põhimõttelisemad muudatused.

Kohati väga tehniliseks ja arvutihedaks muutuv tekst mõjus väga paljudele ärritajana. Samal foorumil toimuv vaidlemine on iseenesest mõistetav – see ongi liberaalse mõttemudeli põhialus. Mäherduse ragiseva põlgusega tümitasid aga kõrval- ja vastuseisjad, see on suisa imetabane. „Liberaalid alustavad Venemaa uue laialivarastamise ettevalmistusi“, „Tarakanidele meenus tulevik“ – olgu toodud vaid mõned pealkirjade näited.

Mis mulle aga väga meeldis – konverentsi üldtonaalsus oli küll kriitiline, aga mitte ahastav. Venemaal on lootust, kuid kõigepealt peab ta muutuma.
----------
pilt võetud ekraanitõmmisena siit

No comments: