Monday, January 4, 2016

BRICS kui ohver?


Möödunud aasta lõpul ilmunud ülevaate kohaselt on BRICS-nimelisel ühenduse riikidel jätkuv juhtkoht ühes kahtlase väärtusega edetabelis – nimelt kapitali väljaveo TOP-10’s.

BRICS ehk Brasiiliat, Venemaad, Indiat, Hiinat ja Lõuna-Aafrikat ühe nimetuse alla paigutav nähtus on ausalt öeldes rohkem soovmõtlemise tulemus kui reaalselt toimiv rahvusvaheline organisatsioon.

Nojah, organisatsioon ta ju on, veebileht olemas ja puha. Igaastased kohtumised toimuvad (möödunud aastal Venemaal, järgmine Indias). Riigidki omaette võetuna on täiesti arvestatavad tegijad, kes ühes, kes teises võtmes. Kuid soovmõtlemine seisneb püüdes näha neid ühte asja ajamas ... eriti veel Venemaa juhtimise all. Kuid selle teema lahiseletamine viiks meid kaugele algse uudise juurest.

Niisiis, vastavalt raportile juhib kapitali väljaveo edetabelit seekord Hiina (140 mlrd USD), teisele kohale jääb Venemaa (105 mlrd), India jääb neljandale, Brasiilia kuuendale ja Lõuna-Aafrika seitsmendale kohale. Kokku on nende riikide osakaal ligikaudu pool kogu rahavoost.

Olgu öeldud, et Venemaa on seda edetabelit ka korduvalt juhtinud (2008 ja 2011.a).

Iseenesest poleks ju kapitali vabas liikumises midagi halba, kuid paraku on taolise rahaliigutamise juures alati ka kriminaalne pool. Rikutakse omamaiseid mängureegleid, enamasti on problemaatiline ka raha nö valgeks pesemine ihaldatud sihtriikides.

Miks aga on pealkirjas viidatud BRICS’i võimalikule ohvrirollile? Aga eks ikka on ju igal lool vähemalt kaks tahku. Nii näiteks on Venemaa FSB juht Nikolai Patrušev asju lasknud teistpidi paista. Tema seletuse kohaselt on Lääs see, kes on hoopiski kõiges süüdi. Justnimelt Lääs pumpab kõnealustest riikidest raha välja, kasutades seejärel kapitali illegaalse väljaveo argumenti survevahendina BRICS vastu. Rahvusvahelised finantsorganisatsioonid, mis tegelevad mh ka taoliste rahavoogude monitoorimisega, on selle seletuse kohaselt vaid intrument Lääne kätes.

Kas teile ei tule selline retoorika tuttav ette? Kõiges on süüdi teised, sh „mendid“, „kitsed“ ja muud korrakaitseorganid.

----------
tabel võetud siit

No comments: