Saturday, July 30, 2022

Разбор полётов: Ukraina, energeetika ja Ungari

- Odessa sadama pommitamine peale vilja väljaveoleppe sõlmimist polnud juhus, vaid teadlik taktika: Venemaa näitab oma põhimõttelist suhtumist: lepingud on nõrkadele! Lepinguid sõlmivad omavahel tugevad, kuid täitma peavad neid nõrgad ja "Venemaa pole nõrk"

- energeetiline solidaarsus on EU jaoks midagi uut, kuid ajalugu näitab, et seni on EU olnud üsna hea kohaneja. Kui varem suudeti rakendada finantssolidaarsust (kus põhjapoolsed riigid maksid kinni lõunapoolsete võlad), siis nüüd tuleb võibolla olla energeetiliselt solidaarne (ja kui mitte millegi muu, siis raha abil saadakse ka sellega hakkama)

- Ungari liider Viktor Orbán on omamoodi peegeldus Lukašenkast, ajades samamoodi "multivektorilist" poliitikat. Ta suudab olla korraga solidaarne nii EU'ga (allkirjastades Venemaa-sanktsioonide pakette), Ukrainaga (võttes vastu põgenikke), Venemaaga (lunides välja gaasitarneid) kui ka omaenda elektoraadiga (võttes jälle taganttaskust välja Sorose-nimelise kollitusvahendi)

Sellest kõigest ja mitmestki veel sai räägitud seekordses saates, mida juhtis Pavel Ivanov, kõnelemas olid aga Harri Tiido ja Karmo Tüür.

No comments: