Monday, April 1, 2019

Ukraina presidendivalimiste esimesest tuurist AK'le


Küsime, et mis see see Zelenski on?
Kõik, mida hetkel on vaja teada Volodõmõr Zelenskõist kui presidendikandidaadist, on see, et ta oskab suurepäraselt kõnetada inimesi ja et tal puudub isiklik poliitiline minevik. Näiteks Zelenski valimisprogramm oli kirjutatud lihtsas, inimlikus keeles ning täpselt samasugusena teda teatakse ka lavalaudadelt.

See, et teda peetakse ühe oligarhi – täpsemalt Ihor Kolomoiski – meeskonda kuuluvaks, ei muuda suures plaanis valijate jaoks midagi. Ukraina poliitilises kultuuris on taoline süüdistus kuulumises ühte või teise mõjurkonda tüüpiline ning sellega ei üllata ega peluta kedagi.
                                                                                                                           
See, et tema taga pole nö tugevat meeskonda või põhjalikku programmi, pole ka takistuseks, eelmistel presidentidel ei olnud seda valimiste eel enamasti samuti.

Ja mis saab teises voorus? Kas Porošenkol on veel lootust?
Ukraina presidendivalimiste senine ajalugu on näidanud, et tagasivalimine on suur erand – seda on õnnestunud vaid ühel presidendil, Leonid Kutšmal.

Porošenko populaarsus on saanud samamoodi kannatada nagu iga teise Ukraina riigipea oma, kes valitakse ametisse suurte lootustega ja siis need lootused kustuvad. Tema poolt on küll paljud tõsimeelsed patrioodid ja nt sõjaväelased, kuid sellest ressursist ei pruugi piisata.

Juhul kui Zelenskõi ümber ei suudeta käima tõmmata mingit eriti inetut skandaali, siis on temal šansid valituks saada palju suuremad kui senisel riigipeal. Tõsi küll, tõenäoliselt kordub ka tema puhul sama skeem, et suurte muudatuste lootuses ametisse saanud nö puhas leht ja uus tulija ei suuda korruptsiooni takerdunud ühiskondlik-poliitilist süsteemi pea peale pöörata.
---
saatelõik järelvaadatav siit, samast tehtud ka kuvatõmmis

No comments: