Wednesday, March 18, 2020

Tereškova nimeline stabiilsus


Juhul kui mõni ei tea, siis Valentina Tereškova oli esimene naiskosmonaut. Kuigi ilmselt kõik, kes selle pealkirja peale klõpsasid, seda lugu ka teavad. Ning need kes ei tea, ka ei klõpsanud. On ju loogiline eeldus?

Õigemini tuleks muidugi öelda, et Tereškova mitte “oli“, vaid „on“. Esimese naisena ta ju kosmoses ära käis ning peaks siiani olema ka noorim, kes 26-aastaselt nii kõrgele ja kaugele jõudis.

Hetkel on Tereškova Venemaa Föderatsiooni Riigiduuma liige ning selles staatuses luge ta ette ühe paberi, mis tegi ta taaskord kuulsaks. Sellele paberile olid kellegi hoolsad käed kirjutanud ettepaneku stiilis: „kõik on võrdsed, aga mõned on veel võrdsemad“

Putin on võrdsem

Tõlgituna pärisellu tähendab see lause, et kõik presidendikandidaadid on seaduse ees võrdsed, aga Vladimir Putini jaoks kirjutatakse põhiseadusesse sisse erand. Keerulises juriidilises keeles umbes nii: „kahe ametiaja piirang ei kehti sellele presidendile, kes on praegu ametis“. Või veidi veel keerulisemalt.

Kiirkorras valmis kirjutatud põhiseadus-muudatus läbis veelgi kiiremas korras Venemaa Põhiseaduskohtu, kes selle mõistagi heaks kiitis. Vaatamata sellele, et sama kohtu poolt samal teemal tehtud eelmine lahend kõlas risti vastupidi: „presidendi ametiaegadega mängida ei saa“. Aga see oli Jeltsini ajal, kaugel 1998.aaastal.

Nüüd seisab veel ees mingi väga kummaline ja seni veel arusaamatu rahvahääletus, mis peaks kogu asja heaks kiitma. Kas selle hääletuse tulemuses on kahtlusi?

Erilised mängud

Kuna aga Putin kui erioperatsioonide spets armastab käigu pealt hobuseid vahetada ja järsult suunda muuta, siis võib ju mõttega mängida. Et peale seda, kui kogu auväärt publikum on selle sõrmkübaramängu ajal (on üks selline igivana petuskeem) pandud arvama, et tulemuseks on A, siis tegelikult on tulemuseks tüng.

Nii võib sellise, ehkki veidi haiglase fantaasia abil välja mõelda ka selle, et rahva arvamus vormistatakse niimoodi, et Putin saab öelda: „näete meil on demokraatlik riik ja rahvas arvas hoopis naamoodi“. Ning astub seejärel teise paati. Või allveelaeva. Või siis kureparve etteotsa. Noh lihtsalt jällegi selleks, et näidata, kes ikkagi tegelikult mängu juhib ja kes on alfaisane.

Ah et miks on selle loo pealkirjaks „Tereškova nimeline stabiilsus“? Aga lihtsalt sellepärast, et mu heal kamraadil kukkus Tereškova kõneakti peale lõug vastu põrandat. Mitte selle kõne sisu, vaid kõneütleja enda peale. Kamraad nimelt käis Tereškova nimelises lasteaias. Ja see oli ammu. Aga vitaalne daam näe parandab põhiseadust – muuseas täpselt samamoodi nagu ta tegi seda 1977.aastal. Kamraad küsis seepeale: „Aga järsku on siis Gagarin ka elus? Ja Brežnev?“

Aga igatahes lõpetuseks tahan ma tunnustada Venemaa poliit-tehnoloogia gurusid, kes rakendasid Tereškova stabiilsus-vankri ette. Nimelt on Valentina Tereškova üks kuramuse võimas sümbol. Üks neist vähestest asjadest, mille üle kõik nõukogude pärandi kandjad uhked on – see oli ju ikkagi Nõukogude Sotsialistlike Vabariikide Liit, kes esimesena kosmose vallutas. Ja kogu maailm vaatas imetlusega Moskva ja punatähese sputniku poole!
---
lugu ilmus siin, samast on tehtud ka kuvatõmmis 

No comments: