Wednesday, March 11, 2020

Miks eluaegne Putin on hea?

Omamoodi imetabane oli jälgida eilset lavastust Venemaa riigiduumas. Rahvasaadik Tereškova esitas kogu hingest tuleva ja kogu rahva eest kõneleva ettepaneku, et: „Mis me ikka silmakirjatseme, Vladimir Putini jaoks piirangud ei kehti!“ (Aplaus)

Selle järel teatati - kõigi üllatuseks - , et täiesti ootamatult saabub sellele üleskutsele vastama Vladimir Putin ise. Noh niimoodi spontaantselt. Ja saabuski. Ettevalmistatud kõnega, mille ta siis vajalike rõhkudega ja väljapeetud pausidega ka ette kandis. 

Venemaa poliit-satiiriline ventilaator rõkkas rõõmust ja hakkas tootma lademetes iroonilisi ning sarkastilisi meeme, kus võrreldi Putinit Brežneviga jne. 

Mina aga küsisin ühe noore, ent targa grusiini käest: "Kui sina nüüd peaksid olema saatana advokaat, siis mis on head selles, et Putin jätkab ametis?“ Grusiin vastas peale hetkelist vaikust: "Siis me teame jätkuvalt, mis suunas tankitorusid hoida." 

Niisiis, miks on hea, kui Putin end mis-iganes-võttega troonile klammerdab? 

Aga sellepärast, et kui ta ükskõik kui läbinähtava trikiga paneks enda asemel Venemaa formaalseks juhiks kellegi teise, siis leiduks läänes ja vist ka meie enda kodukamaral neid, kes hakkaks õhinal, üksteise kandadel trügides rääkima, et Venemaa on muutunud. Et on vaja maha võtta sanktsioonid. Et on vaja pöörduda tagasi "business as usual- praktika juurde. Eriti nüüd, nii keerulistel aegadel! 

Või ma eksin, mh-ah?
---
lugu ilmus siin, samast on tehtud ka kuvatõmmis

No comments: