Sunday, January 24, 2010

Разбор полётов: Ukraina valimised ja Haiiti maavärin


Seekord proovisime ühte saatetundi mahutada kaks teemat väga eri kohtadest ja teemadel.

Ukraina presidendivalimiste esimene tuur oli üsna ootuspärane - edasi läksid need kaks kandidaati, keda ennustatigi (mh ka siin blogis olnud ennustuses). Nüüd aga läheb põnevaks - kes saab võidu teises voorus? Janukovitšil on oma kindel toetajaskond kindlates regioonides, aga Tõmošenko korjab igalt poolt pisut vähem, kuid seda võib kokku tulla päris palju.

Nii ehk teisiti tuleb teha kummardus praegusele presidendile Juštšenkole, kes pärandas Ukrainale kui ei midagi muud, siis vähemalt demokraatlikud valimised.

Aga Haiitist rääkides pole eriti kummardada kellelegi ega millelegi. Ehkki politoloogiliselt väärika ajalooga (esimene must vabariik, esimene edukas orjade mäss jne), on selle riigi olevik kohutav.

Eestist poole väiksemal pinnal elab 9 miljonit inimest. See pool saarest, millel paikneb Haiiti, on sisuliselt lagedaks põletatud - praegu pole nendel inimestel millegi abil isegi süüa teha. Needki vähesed vahendid, mida õnnestub saada väliskaubandusest saada või tuleb sisse välisabina (umbes kolmandik eelarvest isegi enne maavärinat), kaob korruptsiooni musta auku.

Haiiti on läänepoolkera kõige vaesem ja korrumpeerunum riik. Kumb sünnitab kumba, selle üle teadlased vaidlevad, kuid seos on ilmselge. Nii ehk teisiti, taoline olukord ei aita kuidagi kaasa ka humanitaarabi jagamisele.

Kel huvi, saab kogu eetritunni kätte siit (saade algab u 7.minutist), hiljem kolib salvestus arhiivi. Stuudios olid KT, Harri Tiido ja Jevgenia Garanža.

No comments: