Monday, February 15, 2010

Разбор полётов: internet ja Afganistan

Ei teagi, kuidas see nii juhtus, aga seni on üles panemata ülevaade 7.veebruari saatest. Olgu see nüüd siis tehtud.

Esimeseks teemaks oli nö uus meedia ehk veebipõhised infokanalid. Teemavaliku tõukepõhjuseks sai Ukraina presidendivalmiste aegu puhkenud skandaal, kus üks kandidaat olla üritanud keelustada populaarseid suhtlusvõrke "odnoklassniki.ru" ja "vkontakte.ru" Tõsi küll, see teave lükati küll ametlikult tagasi, kuid probleem on ikkagi õhus.

Riik soovib loomuomaselt infot kontrollida. Poliitikud võivad tihti lausa põleda soovist kinni keerata enda jaoks ebameeldiv kanal või siis hoopis enda kasuks ära kasutada. Vaba sõna aga poeb läbi seinapragude, leides uuel ajal üha uusi võimalusi. Sestap ongi põnev vaadata, kuidas (pool-)vabad ja üldse-mitte-vabad riigid proovivad asju kontrolli all hoida.

Võimalusi on ju mitmeid: keelata ebameeldiv ära (Hiina); piirata andmeedastuskiirust sinnamaani, et kanal on küll justkui vaba, aga talumatult aeglane (Iraan); jälgida ja salvestada kõigi kasutajate veebikäitumist (Valgevene) või siis luua poolpehme tsensuuri olukord, kus "õige" seisukoht lämmatab alternatiivsed.

Kas internet kui pluralismi suurendaja tugvdab demokraatiat või hoopis lammutab meile tuntud valitsusvorme? Kumb võidab sellest rohkem, kas opositsioon või hoopis võim? Kuidas võivad näiliselt anonüümseid kanaleid ära kasutada eriteenistused?

Teiseks teemaks oli Afganistan. Mida räägiti Londoni konverentsil? Kas Talibani võimalik tagasitoomine poliitilisse protsessi ei tekita ohtu, et demokraatlike mehhanismide najal tõusevad võimule mittedemokraatlikud jõud?

Kõigest sellest räägivad saatejuht Jevgenia Garanža, Harri Tiido ja Karmo Tüür. Saade kuuldaval siin.

No comments: