Saturday, February 28, 2015

Kas Putin on süüdi?


Akadeemilises plaanis on kellegi personaalne süüdistamine üks kõige viljatumaid tegevusi, sest sel moel lülitatakse enamasti välja analüüs ja asendatakse mõistus emotsioonidega.

Kuid antud hetkel on paslik sõnastada see, mis keerleb ilmselt väga paljudes peades ja jutuvoogudes. Peamine küsimus hetkel näib olevat: "kas Putin on süüdi Nemtsovi mõrvas?"

Tõenäoliselt õigeim vastus on, nagu enamasti "kas" küsimuste puhul: "jah ja ei"

Ei. Putin ilmselt ei ole otseselt käsku andnud tappa opositsiooni üks juhtfiguure. Ei, ei oleks mõistlik teha seda otse Kremli kõrval ja mõni päev enne plaanitud meeleavaldust, mis tõenäoliselt oleks jäänud üsna marginaalseks.

Aga "jah", Putini meeskond ja ta isiklikult on süüdi. Süüdi selles, et Venemaal on kujundatud selline õhustik, milles on täiesti OK minna vabatahtlikult või nö puhkusele sõdima oma naaberriigi vastu. Selles, et on enam kui OK kutsuda parlamendi kõnetoolist üles kasutama tuumarelva. Selles, et peamise riikliku telekanali peamises uudisesaates võib hirmutada maailma radioaktiivseks tuhaks muutmisega. Selles, et (väljast mahitatud) sisevaenlase vastu võitlemiseks tuleb luua rünnakrühmi ja terveid nö ühiskondlikke liikumisi. Ja mõistagi ka selles, et opositsiooni mahasurumiseks on lubatud ka relva kasutamine.
-------------
pilt võetud siit

No comments: