Monday, October 12, 2015

Venemaa võidukas avantüür?


Moskva otsus sekkuda Süüria konflikti tõi talle kahtlemata punktivõidu. Meetod, kuidas seda tehti, on küll ülejäänud seltskonnale üllatav ja enamikule vastuvõetamatu, kuid eesmärk pühendab abinõu.

Olukord meenutab mitmel laual toimuvat malemängu, kus korraga ilmub mängurite hulka rohmakas tegelane, lööb lauale oma tamkanupud ja teatab, et ei plaanigi ruumist lahkuda. Kuna midagi pole teha, siis ülejäänud seltskond kiristab hambaid ja lepib olukorraga ning hakkab isegi uurima tamkamängu taktikaid.

Tõsi küll see võrdlus on kohmakas, seda enam et ka ülejäänud tegelased pole siidkinnastes härrasmehed lordide klubist ning mäng käib sõjarelvi täis suitsevas ruumis.

Nii ehk teisiti, jõhkra jõuvõttega sundis Moskva endaga arvestama. Ega Kremlil polnud ka väga valikut – pikki aastaid ettevalmistatud nägemus maailmakorraldusest, kus globaalse Põhja ja Lõuna vahelist konflikti saab vahendada ainult Venemaa, oli ohtu sattunud.

Kärbuva majandusega ja (osaliselt) rahvusvahelises isolatsioonis olev Venemaa kasutas võimalust, mis näis olevat lausa taeva kingitus. Konflikt saabus piirkonda, kus ristusid Lääne elulised huvid ja Venemaa võimalused.

Kuid mis saab edasi? Süüria sadamalinna Tartus pisike tugipunkt ei ole täisväärtuslik mereväebaas, milliseks teda tavaliselt räägitakse. Kiiruga rajatav lennuväebaas vajab oma asukoha tõttu (kaugel põhibaasidest) uskumatuid ressursse ja ähvardab ebaedu korral muuta senise eduka sekkumise uueks Afganistaniks.

Kaspia merelt tulevate raketiöökidega olukorda ei lahenda nii ehk teistis, sellest saavad aru kõik osapooled. Venemaa on pumbanud oma sõjamasinasse otse või kaudu miljardeid dollareid (ühe arvutuse kohaselt 377 mlrd USD), kuid nüüd on naftamüügist sissevoolav rahajõgi kahanenud napiks ojakeseks.

Venemaal on võimalik võtta keerulisest olukorrast veel teinegi punktivõit. Juhul kui Moskva otsustab kiirkorras oma väed välja tõmmata (nagu juba ka sahistatakse), säilitab Kreml oma näo ja usutava heidutuse edasiseks. Stiilis: „Te nägite küll, mida me suudame. Targem on arvestada meie huvidega ja kokku leppida.“

Kui Vladimir Putin seda ei tee, vaid üritab ennast Süüriasse ankurdada, võib kõik saavutatu osutuda Pyrrhose võiduks.

-----------------------

Pilt võetud siit

No comments: