Wednesday, June 5, 2024

Mõjutusoperatsioon nr 111

Kõneapsakas või tajujuhtimine?

Mõned päevad tagasi pidas ennast Venemaa presidendiks nimetav Vladimir Putin vajalikuks rääkida Ukraina põhiseadusest. Ajendiks asjaolu, et Putini meelest olla nüüd hoopiski Volodõmõr Zelenskõi see, kes on illegaalselt võimul, kuna korralisi presidendivalimis Ukrainas ei toimunud.

Tõsi, Ukrainas ei saagi sõjaolukorras valimisi korraldada, see on vastuolus Ukraina enda valimistega – seda tunnistas ka Putin ise, mängides enda kui legalisti renomeele. Kuid Putini sõnul polevat Ukraina seadustes ka kirjas seda, et president saab ametis jätkata peale lõppenud ameti-tähtaega.

Seejärel tegi Putin aga huvitava topelt-vea, mis muutis kogu selle kõneakti kõneväärseks.

Kaks viga

Esiteks viitas ta, et seadusliku võimu kandjaks on jätkuvalt Ukraina parlament. Teiseks seda, et Ukraina põhiseaduse paragrahvis 111 olla kirjas mehhanism, kuidas parlamendi spiiker saab võimu üle võtta, kui president ei saa oma kohustusi täita.

Esimene viga on siin puhtalt loogikavastasus – kui Ukraina president muutub Putini meelest ebalegitiimseks valimiste puudumise tõttu, siis kuidas saab olla legitiimne sama riigi parlament, mille korralised valimised pidanuks toimuma 2023.a, kuid jäid samamoodi Venemaa kallaletungi tõttu ära?

Teine viga on aga veelgi huvitavam. See on see paragrahv 111, mille numbrit Putin niiväga rõhutas, teades, et paljud hakkavad nüüd huvi tundma, et mis seal siis ikkagi kirjas on.

Infooperatsioon

Paragrahv 111 Ukraina põhiseaduses räägib hoopiski sellest, kuidas parlament saab Presidenti maha võtta, süüdistades teda nt riigireetmises. Sellest, kuidas parlament (kes pole küll kohtu- ega uurimisorgan), saab selleks kokku kutsuda vastava komisjoni ja algatada protsessi jne.

Väga vähe usutav, et juristi/legalisti staatusega Vladimir Putin lihtsalt eksis paragrahvi numbriga. Pigem on tegu puhtakujulise mõjutusoperatsiooniga. Eesmärgiks istutada nende inimeste pähe, kellele on Zelenskõi jätkamine ametis pinnuks silmas, mõttekäik sellest, kuidas saaks nö seestpoolt teda kangutama asuda.

Vana kagebiigi poolt juhitav ning eriteenistuste poolt valitsev riik teeb seda mida oskab – tegeleb tajujuhtimisega ja infooperatsioonidega. Eriti juhul kui muud vahendid – antud juhul otsene agressioonisõda – ei kipu tulemusi andma.
---
lugu ilmus siinsiin

No comments: