Thursday, August 29, 2024

Pikaleveninud putš

Vladimir Putini tegevus näib olevat 1991.a putšikatse asja edasi-ajamine. Lihtsalt see, mida toona üritati teha räpakalt ja ropsuga, tuues tankid tänavale, on nüüdseks jõustatud tasapisi, konna keetmise meetodil.

Mida täpselt taotlesid 33.a tagasi NSVL lõpupäevil riigipööret planeerinud tegelased, seda me ju ei tea. Mida nad oleks tegelikult teinud, kui putš oleks õnnestunud, võime vaid oletada. Kuid üha enam süveneb mulje, et Vladimir Putin on toonaste tegelaste reinkarnatsioon, tema tegevus on olnud edukam, kasutades mh ära aegamisi kosuvat nostalgiarelva.

Vaimselt ja füüsiliset ahistava NSVL lagunemise aegu oli ärksamatel inimestel silmis lootusesäde ja südames vaimustus muutuste võimalikkusest. Putšistide teade, et „nüüd pöörame kõik tagasi“, mõjus nii ahastama-panevalt valesti, et inimesed olid nõus oma lootuste nimel tänavatele tulema ja barrikaade rajades vastu hakkama.

Enese-põlistamise putš

Riigipöörete / putšide tüpoloogias on olemas ka selline eesti keeli veidrat kõlav nagu „eneseputš“ (inglise keeli self-coup või auto-coup). See tähendab siis sellist riigipöördevormi, kus demokraatlike mehhanismide abil võimule pääsenud inimene põlistab ennast võimul, kasutades selleks ebademokraatlikke võtteid.

Ma vabandan nende võimalike tajuhäirete eest, mis võivad teil tekkida nii seoses terminiga „eneseputš“ kui ka mõistete „demokraatia“ ja „Venemaa“ kokkupanemise puhul. Proovin siiski seletada, mida ma antud kontekstis silmas pean.

Imselt mäletate Putini/Medvedevi vangerdusi ja Bolotnaja rahutusi 2011-2013 aastatel. Sisuliselt oli tegu analoogse fenomeniga nagu 1991.a, kui rahval oli silmis lootus, et asjad võivad muutuda. Et koos Putiniga võimule tulnud eriteenistuste ajastu lõpeb ning sisuline vabadus leiab taas teed. „Vabadus on parem kui mittevabadus“ – mäletate seda tsitaati Dmitri Medvevi suust?

Jõuorganite võimuvõtt

Eriteenistuste ja sõjaväe veider sümbioos oli Venemaal ennast juba ilmutanud, olgu näideteks kasvõi 2004.a Beslanis ja 2008.a Gruusias toimunu. Miks ma ütlen et see on veider – aga lihtsalt sellesse tandemisse on juba ette sisse kirjutatud vastasseis, kus ühed pagunid põlastavad teisi. Sultanistlikus riigis, kus edukus sõltub peamise võimukandja soosingust (mitte nt parlamendipoolsetest rahaeraldistest), lisandub siia ka vaiba-alune võitlus, mille käigus mõlemad pooled ei pelga kasutamast mh ka terrorirelva tsiviil-elanike vastu, lavastamaks teise poole saamatust.

2011.a oli Venemaa elanikel ebamäärane lootus, et see kuritegelik sümbioos saab ehk päitsed pähe. Kagebiitliku võimu kehastuse Vladimir Putini teade, et ta plaanib uuesti presidendiks „kandideerida“, tõi endaga kaasa südantlõhestava masendusohke ja massilised protestid ... kuid need summutati sellesama sümbiootilise mürgise seen-kasvaja poolt, mille nimeks vene keeles on „siloviki“ ehk jõuorganid üldistatud kujul.

Sellele järgnenud Krimmi kaaperdamine 2014.a pani vabadustihkavat vähemust (sedasama protestirahvast) peitma oma häbist lõkendavat nägu emigratsiooni patja. Täiemahuline sissetung Ukrainasse 2022.a viis putšiliku arengutee oma loomulikku järgmisse arengufaasi.

Vabaduse võrsed läbi halli võimu

1991.a putši aegu oli putšistide kolmas ja viimane korraldus sulgeda toonane vaba mõtte ja info kanal – raadiojaam Eho Moskvõ. Sellest kirjutas mõni päev tagasi lühikese, aga asja olemust tabava postituse jaama peatoimetaja Aleksei Venediktov. Putš kuhtus, vaba sõna aga jäi, seda ei õnnestunud purki ajada.

Nüüdseks on sama raadiojaam jällegi suletud. Seda tehti 2022.a, täiemahulise sõja alguse järel ja tõttu. Sulgejateks praegused putšistid, et mitte öelda putinistid (putšinistid?). Kuid vaba sõna ja vabadusiha sulgemine on veelgi keerulisem. Kanaleid selle levimiseks luuakse lihtsalt ja kiirelt juurde ning täielikult seda sulgeda pole suutnud ei kuri-Korea ega kuri-Hiina, ei suuda ka kuri-Venemaa.

Mis on kogu selle loo moraal? Aga see, et nii putše kui eneseputše on olnud maailmas varemgi ja mujalgi, ei ole see kuidagi Venemaale eriomane nähtus. Demokraatlikele arengutele ja vabadusihale pole kuskil suudetud lõplikku punni ette lüüa. Lihtsal hetkel võib olla pimedaim tund enne koitu.
---
lugu ilmus siin

Разбор полётов: Telegram, FSB lekib, Valgevene, USA, Gruusia

- Telegram/Durovi juhtumis on seotud omavahel nii ajakirjandusvabaduse, kirjavahetuse privaatsuse, sõjaliste ja kriminaalsete saladuste kui ka lihtsalt Väga Suure Äri küsimused

- FSB kontrolli all olevad andmebaasid (antud juhul piiriületuste kohta) lekivad nagu kõik teised

- Valgevene võimalik sekkumine Ukraina sõtta

- USA presidendivalimised

- Gruusia muret-tekitavad poliitilised arengud

Kõnelemas Harri Tiido ja Karmo Tüür, saatejuht Pavel Ivanov, saade järelkuulatav siit

Monday, August 26, 2024

Venemaast Välistunnis

- Venemaa ründab ... aga oodates ennem, kuni India peaminister lavalt lahkub

- Kurski operatsioon kui mängumuutja, eelkõige kolmandate riikide taju osas

- vene inimeste apaatsus kui väga iseloomulik detail, mh protestipotentsiaali osas

- muutused venemaalaste meediatarbimises ja sõnakasutuses

- Putin Aseris ja Dagestanis

- sanktsioonide mõju

Kõigest sellest ja veel muustki rääkisid Harri Tiido ja Karmo Tüür, saatejuht Epp Ehand. Saade järelkuulatav siit.

Thursday, August 22, 2024

Kursk kui tagurpidi Krimm

Ukraina sissetung Kurski oblastisse on tootnud oma kolmenädalase kestvuse jooksul tohutu infomüra, sh meemide ja videoklippide voo.

VF pool üritab Ukraina edenemist millegi tühisena, Ukraina pool aga näitab mõnuga klippe sellest, kuidas kohalik elanikkond võtab Ukraina sõdureid rahumeeli vastu, tänab (võibolla vigasevõitu ukraina keeles, aga ikkagi) toodud toiduainete eest ning räägib sellest, kuidas kõik on rahulik. Et vene võimud on nad hüljanud, aga ukrainlased probleeme ei põhjusta. Väidetavalt on kurskilased ka agarad näitama kätte kohti, kuhu on peitu pugenud kadõrovlased, kättemaksuks viimaste elajaliku käitumise eest.

Kõigest sellest, aga paljust muustki sai räägitud Kuku raadio saates Sihik, küsijateks Timo Tarve ja Ainar Ruusaar. Saade on järelkuulatav siit.

Разбор полётов: Kursk, Aserbaidžan ja Tšetšeenia, NordStream, pandeemiad

- Kurski oblastis alanud ja üha laienev Ukraina vägede sissetung on saavutanud juba praeguseks ühe ning üliolulise tulemuse: müüt Venemaa võitmatusest ja puutumatusest on purunenud

- Putini reis Aserbaidžani ja Tšetšeeniasse - mis oli nende retkede eesmärk?

- NordStream juhtumi ümber aetakse keema ebatervet huvi Ukraina lipu vastu

- Uued pandeemiad on tulemas ja jäävad tulema

Saatejuht Pavel Ivanov, kõnelemas nagu ikka Harri Tiido ja Karmo Tüür, saade järelkuulatav siit

Wednesday, August 14, 2024

Разбор полётов: Kursk, Deripaska, Iisrael, Moldova

- Ukraina sissetung Kurski oblastisse tekitab ohtralt kõneainet ning sümbolismi on selles nii mis mürtsub. Kuid jättes kõrvale igasugused eelarvamused, siis Ukraina vastas optimaalselt oma ressursse arvestades seal kus saab (mitte sellepärast et koha nimi on Kursk) ja siis, kui sai (mitte seetõttu et on august)

- mitmeti mõjukas vene miljardär Oleg Deripaska lubas endale järjekordse avalduse, mis näis sõjavastaste protestina. Kuid kui pühkida enda tajult soovmõtlemise loor, siis tuleb ilmsiks tegelikult Kremlile meelepärane sõnum: vaenpooled peaks peatuma nendel positsioonidel, kus nad on ning hakkama läbi rääkima

- Iisraeli tegevus ja Iraani vastutegevus on toonud Vahemere idaossa mõjusa USA sõjalaevastiku, mis peaks konflikti teravnemist ohjeldama

- Moldova liikumine läänekursil, eelseisvad presidendivalimised ja euro-referendum tekitavad sellist Moskva vastuseisu, et sellest ei saa enam isegi rääkida kui "hübriidsest" sekkumisest. Sõna otseses mõttes Moskvas toimus uue "poliitilise jõu" loomine, mille ainus eesmärk on valitud kursi tagasipööramine ning praeguse presidendi võimult eemaldamine.

Saatejuht Pavel Ivanov, kõnelemas Harri Tiido ja Karmo Tüür, saade järelkuulatav siit

Wednesday, August 7, 2024

Разбор полётов: Youtube VF'is, Iraan, USA, Suurbritannia

- Venemaal levivad kuuldused Youtube blokeerimisest võimude pool. Blokeerimine pole küll tegelikult võimalik, kuid (kohati) tugev aeglustumine küll. VF agressiooni tõttu on suhete halvenemine mh Google'iga viinud sinnamaani, et objektiivselt võttes on märgata teenusekvaliteedi langust. Subjektiivselt lisandub siia VF poliitiline surve tõrjuda ebasoovitavat infot.

- Iraan-Iisrael vastasseis on taaskord plahvatusohtlikum, kuna Iraan lihtsalt peab oma näo säilitamiseks andma Iisraelile vastulöögi. Hetkel on kogu küsimus, kui vaoshoitud või mitte see saab olema

- USA presidendivalimiste lähenedes keskendub üha enam tähelepanu Kamala Harrise / Donald Trumpi vasstasseisule

- Rahutused Suurbritannias - kuidas saab suhteliselt tühja koha pealt puhkeda kaks protestide lainet: üks migrantide vastu ja teine omakorda esimese vastu

Kõigest sellest ja pisut muustki rääkisid saatejuht Andrei Titov suunamisel Harri Tiido ja Karmo Tüür, saade järelkuulatav siit

Friday, August 2, 2024

Разбор полётов: Iraan, Venetsueela, VF tuuma-ähvardused, Wagner,

- Iisrael hävitas Iraani territooriumil HAMAS poliitilise liidri, sellele peab järgnema vastus

- Venetsueela senine president kuulutas ennast valimiste võitjaks, riigis ei lähe sellest mitte midagi paremaks

- Venemaa teeb praegu miskipärast rõhu oma mereäe rolli rõhutamisele, viies läbi nii paraade kui õppusi kõikjal mujal kui Mustal merel

- nn Wagneri / VF esindajad jäid Malis toimunud lahingus alla tuareegidele, toimunu taha joonistatakse Ukraina jälgi

Saatejuht Pavel Ivanov, kõnelemas Harri Tiido ja Karmo Tüür, saade järelkuulatav siit