Friday, May 30, 2014

Euraasia majandusühenduse miraaž

Vikerraadio küsis, mina vastasin:
------
Vikerraadio 2014.05.28
Euraasia majandusliit: miks seda liitu vaja onmis on selle liidu majanduslikud väljavaated, mis kogu maastikul muutub?

Venemaa on peale Nõukogude Liidu lagunemist enda ümber üritanud õmmelda erinevaid kookoneid, omamoodi turvavõrke või kaitsekihte, alates SRÜ’st ehk poliitilisest ühendusest ja ODKB’st ehk julgeoleku-organisatsioonist ning lõpetades Vene-Valgevene liitriigiga. Tuleb aga tunnistada, et ükski nendest pole siiani sisuliselt eluvõimeliseks osutunud.

Nende ebaõnnestumiste kiuste – või siis hoopis nende leevendamiseks – võeti ette uus algatus, mille eluspüsi võimekus  näis veel hiljuti suhteliselt parem – nimelt Tolliliit, mis peab nüüd võtma uue kuju ja nime ehk Euraasia majandusliit.

Tõepoolest, veel umbes pool aastat tagasi näis, et suhteliselt poliitika-vabam ja sellevõrra neutraalsemalt tajutav Valgevenet, Venemaad ja Kasahtani ühendav Tolliliit annab lootust edukaks jätkuks. Kuid siis tuli Krimm. Võites Krimmi kaotas Venemaa Ukraina. Kaotades Ukraina kaotas Venemaa ka Euraasia.

Isegi Venemaa lähimad liitlased ehk Valgevene ja Kasahstan on sügavalt häiritud. Valgevene president on lubanud isiklikult relva kätte võtta „juhul kui tarvis“ ning Kasahstan korraldab sõjalisi õppuseid, valmistudes säilitama oma territoriaalset terviklikkust.

Nii et ma väga kardan, et paljulubavalt alanud Euraasia ühendus on koos Krimmiga vetsupotist alla lastud. Isegi kui Euraasia majandusühenduse loomise paberid saavad kõik vajalikud allkirjad ja luuakse muud formaalsed kontorid ning viiakse läbi pidustused, pole see enamat kui miraaž.


Selleks et luua edukaid ühendusi, peab loojariik olema vähemalt majanduspoliitiliselt atraktiivne, veel parem aga kui ka kultuuriliselt ligitõmbav. Praeguses rahvusvaheliste sanktsioonide õhkkonnas kaotab Venemaa aga tõsiseltvõetavust mõlemas valdkonnas. Ning selles pole süüdi keegi teine kui Venemaa ise.
------
29.mai umbes sama sisuga intervjuu KUKU raadios

No comments: