Wednesday, June 3, 2015

Duumavalimiste nihutamine

Venemaal plaanitakse parlamendivalimisi varasemaks nihutada. Milleks see hea on?

Ametlikult on asi väga lihtne. Venemaa Föderatsioonis on sisse seatud ühtne valimispäev, millele üritatakse koondada kõikvõimalikud kohalikud, regionaalsed ja üleriigilised valimised. Noh ikka selleks et valijal lihtsam oleks. Et ei peaks liiga tihti end tootvast tööst lahti rebima ja valimisjaoskonda minema.

Teisest küljest, võttes arvesse Venemaa föderatiivset ülesehitust ning vajadust läbi viia - olgugi et imitatiivseid - valimisi on palju. Enne uue korra kehtestamist võis teatud liialdusega öelda, et riik elas pidevas valimiskampaanias, kus plangud olid täis plakateid ja valijatele tuli üha uusi lubadusi anda. Nüüd on asi lihtsam, valimiskampaaniate tsükkel on kontrolli all ... üsna samamoodi nagu peaks olema ka protsess tervikuna.

Süsteemi tõrked
Kuid viimasel ajal on süsteem hakanud tõrkeid andma. Ehkki küll ajuti ja kohati, kuid võimuerakond Ühtne Venemaa on hakanud tajuma kaotusi. Üha aheneva eelarve tingimustes on valijate lojaalsuse ostmine üha keerulisem. Mis aga peamine, ka kohalikud eliidid, peamiselt eelarvelistest vahenditest sõltuvad tegelased (alates kohalikest administratsioonidest kuni õpetajate ja arstideni välja) satuvad järjest keerulisemasse olukorda.

Väga lühidalt on olukord järgmine. Ametlikult peaks parlamendi ehk Duuma valimised toimuma detsembris. Plaani kohaselt tahetakse need nihutada septembrisse, ühtsele valimispäevale. Igat masti kriitikud näevad siin aga Kremli kavalat plaani võtta valimised keerulises olukorras kontrolli alla.

Septembri keskpaigas toimuvate valimiste korral muutub (olgu kasvõi näilise) opositsiooni võimalus enda sõnumit levitada praktiliselt olematuks. Suvilatest naasev ja lapsi kooli sättiv rahvas tegeleb kõige muuga, ainult mitte poliitikadebatttide jälgimisega.

Tõsi küll, valimisteni jäänud u kolme kuu jooksul võiks ju esile kerkida mõni uus ja lootustandev seltskond, kelle lavaletulek võiks uudisekünnise sellise mürtsuga ületada, et ohustada seni võimu ümber sagivat seltskonda.

Sobilikud seadusemuudatused
Selle võimaluse muutis aga sisuliselt võimatuks hiljuti Vladimir Putini poolt allkirjastatud erakonnaseaduse muudatus. Antud kontekstis olulisima sätte kohaselt kaotati nüüd ära võimalus luua erakonda mõne senise ühiskondliku organisatsiooni ümbernimetamise teel. See tähendab, et need vähesedki protestiliikumised, millel oleks olnud potentsiaali parteistuda, peavad sellest loobuma. Uue erakonna loomise ja registreerimise protsess on aga niivõrd aeganõudev ja kohmakas, et vähemalt sügisesteks valimisteks on olukord kontrolli all.

Ahjaa, kogu plaani juures on üks konks. Nimelt tuleb Duumavalimiste nihutamiseks praeguse parlamendi koosseisu volitusi lühendada. Seniste seaduste kohaselt selleks väga mugavaid võimalusi pole. Kuid vastav seadusemuudatuse eelnõu on juba valmis ja kohe-kohe Duumasse jõudmas. Seda, et praegune Venemaa Föderatsiooni Riigiduuma hääletab nii nagu vaja, selles pole kahtlusi.

Mäletate ju: "Parlament pole koht diskussioonideks!" Tundub, et seda lähenemist tahetakse võimalikult kauaks kinnistada.

----------
pilt võetud siit

No comments: