Tuesday, November 24, 2015

SU-24 loos on vähemalt viis kihistust.


Türgi piiri lähistel alla tulistatud Venemaa rindepommitaja/ründelennuk SU-24 loos on vähemalt viis kihistust.

Esiteks Türgi õhuruumis rikkumine vene lennukite poolt. Venemaa Föderatsiooni kaitsemininisteerium mõistagi eitab seda ja väidab et lennukid ei lahkunud kordagi Süüria õhuruumist. Kuid arvan et Eestis on vaevalt kedagi väga vaja veenda selles, et vene lenduritel on kombeks külmalt piire ja reegleid rikkuda, olgu siis kas mugavusest, hoolimatusest või pisikeste provokatsioonide korras.

Teiseks lennuki allatulistamine Süüria turkmeenide asuala kohal. Teadupärast ei ole sellel alal tegemist ISISe baasidega, vaid turkmeenid kuuluvad nn mõõduka opositsiooni hulka, kes sõdivad praeguse Süüri presidendi al-Asadi vastu. Türgi on Venemaad korduvalt süüdistanud nö valede sihtmärkide hävitamises, mida Moskva on muidugi taaskord eitanud.

Kolmandaks Türgi-Vene suhete üldine sasipundar, mis balansseerib kaubanduspartnerluse (Ankara energeetiline sõltuvus maagaasi osas) ja totaalselt erinevate nägemuste vahel Süüria kriisi põhjuste, käigu ja võimaliku lahenduse üle. Krimmitatarlaste ja gagauuside (Moldovas elavad õigeusklikud türklased) küsimused on vaid ühed paljudest lisalõimedest selles sõlmistikus.

Neljandaks selline detail - Türgi on NATO liige. Vladimir Putini erisuhe NATO'ga, soov ühest küljest panna proovile nn Lääne ühtsust ja samal ajal soovimatus lõplikult tülli minna muudavad mängu veelgi keerulisemaks.

Viiendaks näiliselt pisiasi. Venemaa välisminister pidi homme (25.nov) minema Ankarasse, kohtumaks oma Türgi kolleegiga, osalemaks strateegilis planeerimise nõupidamisel ja valmistamaks ette tulevast tippkohtumist riigipeade vahel. Mõlema poole soov enne kohtumist näidata oma jõudu ja kombata teineteise piire võiski olla see, mis viis järjekordse kokkupõrkeni ning võimalik et ka vähemalt ühe lenduri surmani.
--------------
lugu sai kirjutatud BNS palvel
--------------
pilt võetud siit

No comments: