Wednesday, December 30, 2015

Projekt Novorossia on suletud, palun vabastage ruumid


Ida-Ukrainast Venemaale pagenud inimesed on sattunud väga keerulisse olukorda. Sõjategevuse eest pagenutena olid nad alguses mõistagi tänulikud igasuguse abi eest, kuigi enamasti neid majutati üsna rääbakatesse ühiselamutesse ja odavatesse hostelitesse.

Muidugi oli ka nö näidisjuhtumeid, kui osad uusasukad suruti kuberneride survel kinnisvara-arendajate vastvalminud korteritesse ja isegi eramutesse ning kogu olukord kujuned groteskseks vastuseisuks ettevõtjatele pealesunnitud lahkuse ja sisserändajate põhjendamatute nõudmiste vahel. Kuid sellest ja muudest absurdihõngulistest olukordadest rääkimine viiks meid tänasest peateemast kõrvale.

Asi selles, et suure osa värskelküpsetatud kaasmaalaste jaoks saabub homme (31.dets) tähtaeg, millal tuleb oma senised ajutised eluruumid vabastada. Kuhu minna ja mida teha, pole selge.

Suur osa ümberasujatest on isegi leidnud mingi tööotsa ning suudaks üürida ka mingi uue eluaseme, kuid see ei lahenda põhiprobleemi. Nimelt muutuvad nad nüüd vastavalt Venemaa seadusandlusele sisuliselt illegaaseteks immigrantideks.

Igal Venemaa asukal peab olema „propiska“ ehk sissekirjutus. Seda võib anda kas ruumide rendileandja, tööandja või ka majutusasutus. Kuni põgenikud paiknesid kasvõi kõige rääbakamas ühiselamus, oli asi korras. Üürileandjad aga loomulikult ei soovi oma elamispinnale võõraid inimesi sisse kirjutada ning enamikul tööandjatest pole oma elamispindu.

See aga tähendab, et ilma sissekirjutuseta jäänud välismaalased (ja nüüd on eilsed kaasmaalased kohalikus meediapruugis muutunud „ukrainlasteks“) on migratsioonirežiimi rikkujad ehk illegaalid.

Kuidas olukorda lahendada, pole aimugi. Kohalikud eelarved on niigi sügavates miinustes. Föderaalne rahastus pagulaste toetuseks saab otsa (muuseas, selle norm ehk 800.-RUB inimese kohta on ajanud kohalikud tugevalt närvi – nemad ju nii palju palka enamasti ei saa).

Nii et – laenates ühe Venemaa kommentaatori sõnu: „Projekt Novorossia on lõppenud, palun vabastada ruumid!“

--------------
pilt võetud siit

No comments: