Wednesday, March 23, 2016

Asi pole Savtšenkos


Asi pole Savtšenkos. Või Ukrainas. Või Venemaas kui sellises. Ega isegi mitte Vene-Ukraina sõjas. Asi on õigusmõistmise teadlikus absurdistamises.

Ehkki kogu Euroopa tähelepanu on praegu koondunud Brüsselis toimunud õõvastavatele terroriaktidele, juhtus eile ka midagi muud. Nimelt teatati Venemaal kohtu alla antud Ukraina ohvitseri karistuse määr. Selleks on 22 aastat.

Loomuliku reaktsioonina põrutab nüüd üks pool rusikaga lauale ja röögatab: „Nadežda Savtšenko on süütu!“ Ja teine pool arutab stalinistlikus võtmes: „Kui ta juba kohtu alla anti ju ta siis ikka süüdi on!“

Asjale rahulikuks, kaineks ja analüütiliseks lähenemiseks soovitan ühte lihtsat võtet. Jätke ära isiku- ja kohanimed, koorige sündmus nö paljaks ja vaadake mis jääb nö kuiva jäägina sõelale.

Riik A röövib riigi B sõjaväelase viimase koduriigist, toob ta illegaalselt oma riiki ning siis asub teda süüdistama. Esiteks selle eest et sõjaväelane täitis oma ülesannet (kaitses oma riiki) ja teiseks riiki A illegaalse sisenemise eest.

Tuues selle näite lihtsamale, inimlikult arusaadavamale pinnale, saame midagi veel absurdsemat. Naaber A korraldab naaber B korteris sigaduse, tungib sinna sisse, tassib B enda juurde ja hakkab teda peksma selle eest, et B hakkas A’le vastu ja et B justkui tungis ebaseaduslikult A elupinnale.

Nii et küsimus ei ole Nadežda Savtšenko „personaalküsimuses“ või väidetavates süütegudes. Asi on Venemaa kohtusüsteemi absurdistamises. Kafkalike võtete kasutamine on eesmärk omaette – nende ees jääb terve mõistus jänni ja hakkab otsima mingeid ratsionaalseid seletusi ning takedub.

-----------
pilt võetud siit

No comments: