Sunday, March 20, 2016

Televisioneeritud välispoliitika

Venemaa Föderatsiooni välispoliitikat tehakse suuresti televiisori jaoks. Televiisor on ju 80-85% venemaalaste jaoks peamine infoallikas. Noh ja mis seal salata, ka suure osa Venemaa naaberriikide elanike jaoks. Ja seda ressurssi oleks patt mitte kasutada.

"Vägede väljatoomine Süüriast" on taolise televisioneerituse musternäidis. Miks ma selle väljendi jutumärkidesse panin? Aga sellepärast et tegelikkuses ei too Moskva oma vägesid välja, vaid lihtsalt vähendab väekontingendi suurust, suurendades samal ajal võimet seda kiirkorras tagasi tuua ning kaitsta.

Aga - mitte tegelikkus pole oluline, vaid näilisus. Venemaa peamise meediakanali kaudu istutati nii sise- kui välisriiklikku meediaruumi (ja peadesse) nägemus sellest, et Vladimir Putin kutsus mehed kokku ja andis käsu. Ning laevad hakkasid liikuma ja lennukid lendama.

Pange nüüd silmad kinni ja kujutage seda pildirida. "Putin andis korralduse ja väed läksid sisse. Putin lahendas olukorra. Putin andis korralduse ja tõi väed välja." Võimas, kas pole?

Venemaa peamiste/riiklike telekanalite jälgimine on küll masohhismi erivorm, kuid seda tasub mõõdukas koguses teha, et nautida mängu ilu. Kõnenägu nr.2 (sest nr.1 on teadagi kes) Dmitri Kissejov oli nõus selle nimel lahkuma stuudiost ja minema nö põllule. Stuudios suudab ta oma sugereerivate žestidega ja selja taha kuvatavate sõnumitega stantsida vaataja alateadvusse kõik vajalikud sõnumid. Stuudiost väljas on seda raskem teha, kuid ikkagi oli Kisseljov nõus sõitma Süüriasse, et liikuvate lennukite ja muu lavakujunduse taustal rääkida vene sõjaväelaste headest saabastest (huvitav, miks ta seda mainis kaks korda?) ja sellest, kuidas USA lohiseb Venemaa poolt pakutavatel lahendustel järel.

Siililegi on selge, et otsus väekontingendi näitlikuks vähendamiseks oli vastu võetud varem. Puht logistilis-tehniliselt ei ole võimalik sääraseid operatsioone nö nipsu peale käivitada.

Kuid telepilt ei valeta. Vladimir Putin kutsus laua taha kaitse- ja välisministrid ning andis korraldused. Ja Putini sõnade peale käivitusid mootorid ning läksid lendu lennukid ja väljusid sadamast laevad.

-------------
ekraanitõmmis tehtud siit

No comments: