Thursday, February 23, 2017

Propagandasõjas ellujäämisest

Venemaa propagandistlik surve Euroopale ja Läänele laiemalt muutub üha massiivsemaks ja agressiivsemaks. Selle eesmärk on üks ja lihtne: näidata siinsetele inimestele, et Lääne ühtsust pole olemas, et meie sisemised lõhed ja erimeelsused on niivõrd suured, mistõttu konflikti korral pole mõtet liitlastele loota ... ja üleüldse oleks targem juba ette alla anda.

Venemaa on edukalt ära kasutamas meie peamisi väärtusi - sõnavabadust ja õigusriigi põhimõtteid. Vabadust esitada nö alternatiivset vaatekoha ja teadmist, et õiguspäraste meetmetega on seda väga raske tõkestada.

Õnneks ei saa väita, et me istume selles olukorras käed rüpes. Riias tegutsevas NATO StratCom üksuses ja Brüsselis toimetavas Euroopa Liidu EastStratCom meeskonnas tegeletakse vene info- ja psühholoogiliste operatsioonide kaardistamisega. (Muuseas, mõlemas tegutseb ka Eesti spetsialiste, nt Aivar Jaeski ja Anneli Kimber). Soovitan tutvuda kasvõi EU vs desinfo ülevaatega või paberiga Venemaa manipulatiivsetest tehnoloogiatest.

Kõrvale ei jää ka Euroopa kodanikud ise, olgu näiteks toodud Briti juurtega võrgustik Bellingcat või Eesti enda PropaStop.

Aga mida me saame ise teha, nii kodanikuna kui riigina? Vastus on sisuliselt üks - peame tegelema (enese-)harimisega. Kuidas ära tunda kaheldava väärtusega infot, eristada väärt- ja rämpsallikaid, pooltõde ja lausvalet. Kuidas kontrollida ajakirjanike ja -kanalite tausta, et mitte osutuda olevat kasuliku idioodi rollis. Kuidas sundida ennast rahulikkusele üha kiirenevas infokeerises, kuidas mitte reageerida igale läikivale infoklibakale, mis võib osutuda landiks. Kuidas kontrollida infot ennem kui seda levitada. Kuidas mitte usaldada pealkirju.

Kõigest sellest oli juttu intervjuus saatele Euroopa Uudised, saade järelkuulatav siit.
-------
pilt võetud siit

No comments: