Wednesday, November 11, 2020

Vaherahu Karabahhias

AK küsis, mina vastasin:
---
Äsja allkirjastati rahuleping, mis peaks lõpetama sõja Mägi-Karabahhias. Kas sellega võib konflikti lõppenuks lugeda või on pigem tegu ühe peatükiga pikemast protsessist?

Rahulepinguid on selles piirkonnas alla kirjutatud palju, kuid ükski pole osutunud kauakestvaks ning kindlasti pole ka see erand.

Vormiliselt olid omavahel konfliktis Armeenia ja Aserbaidžaan ning kummagi poole pealt ei saa lugeda seda konflikti lõppenuks. Armeenia soovib taastada oma nägemust ajaloolisest õiglusest selles piirkonnas ja Aserbaidžaan soovib taastada oma territoriaalset terviklikkust. Kumbki pool ei saanud praeguse aktsiooni käigus oma tahtmist.

Laiemalt võttes on aga tegu vähemalt kahe suurjõu – Türgi ja Venemaa omavahelise mõõduvõtmisega ning ka see väga pika vinnaga protsess ja pole kaugeltki mitte läbi.

Kui vaatame seda Vene-Türgi konfliktina siis kes siin võitja on?

Taktikaliselt võitis rohkem Venemaa, eriti juhul kui õnnestub lahti saada Armeenia pragusest peaministrist Nikol’ Pašinjanist. Sel juhul on täidetud kaks eesmärki – Armeeniat on karistatud tema Euroopa-suunaliste püüdluste eest ja Moskva on saanud endale rahutagaja rolli.

Strateegiliselt-sõjaliselt aga võitis ilmselt rohkem Türgi, kes näitas, et ta on võimeline vägagi efektiivselt toimetama Venemaa lähinaabruses ning tal on selle jaoks kasutada esmaklassiline relvastus.
---
kogu uudislõiku saab vaadata siit, samast tehtud ka kuvatõmmis

No comments: