Monday, November 9, 2020

Ainult kaks küsimust

Kõikide riikide ees maailmas seisavad kaks peamist probleemi: haridus ja majandus. Need on ainsamad küsimused, mille lahendamine tagab nii eluspüsi kui arengu.

Tegelikult taandub kõik isegi sellele esimesele küsimusele: haridus. Kui on hea haridus, siis tuleb kõik muu ise järele, nii majandus kui ökoloogiline käitumismuster, nii tervishoid kui kõik muu, mida normaalseks elutegevuseks vaja läheb.

Aga haridus on sihuke pika vinnaga küsimus, selle viljad hakkavad ilmnema alles pikkade aastate ja isegi aastakümnete pärast. Täna kooli pandud põnn asub looma targemaid töökohti ja toimivamaid lahendusi alles kunagi hiljem.

Majandust saab praavitada pisut kiiremini ning sellelt laekuvad tulud võimaldavad riigil toimida edukamalt juba piltlikult öeldes homme. Ning mis peamine – hea haridus ei jõua niikuinii kõigini, aga mingeid vahendeid elus toimetulemiseks on vaja kõigil ja üsna kiirelt.

Selle mõtte selgeksmõtlemine annab nüüd meile ühe väga lihtsa mõõdupuu, millega mõõta võimu ümber müttavate inimeste tegevust. Kas see tegevus, mida nad plaanivad, edendab kas hariduslikku või majanduslikku olukorda või mitte?

Kui parandab, siis on see mõistuspärane tegevus, sellele suunatud/suunatavad ressursid on ratsionaalselt põhjendatavad. Kui aga mitte, siis tasub küsida, et millist probleemi tegelikult üritatakse lahendada? Kas pole tegu mitte puhtalt poliit-tehnoloogilise trikitamisega, tõmbamaks endale tähelepanu ja kütmaks üles enda poolehoidjaid?

Seega proovige palun mõtestada iga poliitilise putuka lubadusi ja tegusid läbi selle lihtsa küsimuse: missuguseid probleeme ta lubab lahendada ja kas tema poolt pakutud lahenduskäigud / tegevused edendavad neid kahte peamist teemat: majandust ja haridust.
---
lugu ilmus siin, samast tehtud ka kuvatõmmis

1 comment:

Unknown said...

Poliitiline putukas on näitleja, kes valib emotsionaalselt kõnetava etenduse.

Tsirkuse direktor kutsub personali kokku ja teatab: "Homsest alates on kavas uus number. Kaset areeni paigaldame suure tsentrifuugi ning täidame selle sita ja sopaga ning laseme siis täispööretel tööle. Ja kui kõik on ülepea sitased ja sopased, siis tulen mina - üleni valges..."

Ma ei saa aru publikust, kes soovivad olla selle tsentrifuugi käitlejad, torukübaraga mees valges on vist korraliku häirete komplektiga, aga teised, miks?

Ainukene võimalus puhtaks jääda on seda tsirkust mitte vaadata, ka tsentrifuugi käitlejatele jääb täitmisest tugev lõhn külge.

Hariduse koha pealt, mida ma teen pensionisambaga, kui kunagise pensionärina ei ole kelleltki osta näiteks arstiabi teenust?
Riiklike pensionisammaste mõistes on minu jaoks ainult üks oluline küsimus, hetkel kooli minevate laste haridus ja haritus, sest nemad teevad tööd siis, kui mina enam ei jõua, kui tegijaid on palju, siis on teenuse ostmine jõukohane. Hetkel kaotati füüsika lõpueksamid, sest väga suur osa õpilasi kukuks läbi, allikas järelvaadatav saade füüsika eksamite teemal, kus vaidlesid õpetajad ning tädi minister, ridade vahelt tuleb hariduse seis välja, kuulekate tädide bürokraatia.