Thursday, April 29, 2021

Venemaa sõbrad ja vaenlased

Olen Venemaa sõpradest ja vaenlastest nii palju aastaid ja kordi kirjutanud (aluseks ikka Levada iga-aastased küsitlused, et markeerin seekord vaid mõned punktid:

1- taustaks: enamik venemaalasi ei käi välismaal. Isegi teoreetiliselt on see võimalus vaid u 18% ehk neil kellel on välispass. Seega enamik arvamusest välismaailma kohta kujuneb läbi telepildi, mis on keskmise venemaalase jaoks peamine infoallikas (u 80%). Telekanalid on aga absoluutses enamuses riigi kontrolli all. Seetõttu väidavad Venemaa kriitilisemad analüütikud, et tegelikult mõõdetakse mitte avalikku arvamust, vaid telepildi peegeldust. Ja mõõtmise andmeid avaldatakse vaid kontrolli all ja teleka jaoks. Ehk siis telekas mõõdab telekat.

2- sõpradest: oma sõprade osas ollakse veidi järjekindlamad kui vaenlaste suhtes, hinnang viimaste osas on väga konjunktuurne. Sõpradena tajutakse sisuliselt ja püsivalt ainult kahte: Valgevenet ja Kazahstani. Hetkel teisele kohale tõusnud Hiina on olnud ka kaugel allpool. Peale neid kolme tuleb tükk tühja maad ning alles siis tulevad nt Armeenia ja Aserbaidžaan, keda paljud tajuvad ühtlasi ka vaenlastena

3- vaenlastest: hetkel on vaenlane nr.1 USA, kuid seda auväärset tiitlit on hoidnud ka Gruusia (2009.a) ja Eesti (2007.a). Vaenlastena jätkavad 2.kohal Ukraina ja 3.kohal Suurbritannia. Eesti on hetkel 9.kohal

Kuna vastavat uuringut viib Levada keskus läbi tavaliselt sügisel, siis saab olema huvitav näha, kas ja kuivõrd määrab seekord teleka-poolne sisend (ebasõbralike riikide nimekiri) riigi kontrolli all avaldatut ehk teleka jaoks tehtud väljundit (küsitlustulemusi).

No comments: