Wednesday, April 28, 2021

Asümmeetriast kahele kanalile

Eilne FB-postitus põrkas kõigepealt Delfisse, kus see pealkirjastati nagu ikka delfilikult / intrigeerivalt, mille tõttu sain süüdistusi venemeelsuses :)

Seejärel rääkisin asjast põgusalt ka intervjuus Läti TV'le, millest tegin ka siinse tõmmis
---
lisan siia ka algse postituse
---
Asümmeetria. Võtmesõna on asümmeetria

Venemaa on ammu rääkinud oma võimalikest asümmeetrilistest vastustest. Praegune nimekirja-koostamine on suurepärane näide selle võtte kasutamisest avalikult (võimalikest muudest kasutuskordadest rääkimine viiks meid teemast kõrvale).

Sümmeetriline vastus oleks tavapärane diplomaatiline praktika, nn tit-for-tat taktika: teie saadate välja meie saadiku, meie saadame teie oma.

Nüüd aga lisatakse sellele asümmeetriline kiht: kandmine ebasõbraline riikide nimekirja, mis toob kaasa mingid komplikatsioonid (nt teadaolev piirang kohapealt tööjõu värbamisele)

Tuleb tunnistada, et see on selles mõttes nutikas samm, et kasutatakse ära nö vaenlase energiat ja/või eelsoodumust.

Energia kasutamise all pean silmas vastutuse asetamist vastaspoole õlgadele. meie lugu algab sellest, et Venemaa korraldas käki ja meie vastame saadikute (solidaarse) väljasaatmisega. Venemaa asümmeetrilise vastuse loogikas on loo alguspunktiks "põhjendamatu" väljasaatmine ning Venemaa "on lihtsalt sunnitud reageerima".

Eelsoodumuse all pean silmas seda, et meie nn kollektiivse Läänena kultiveerime mõnuga sisutühja väidet "erilisest, ettearvamatust ja müstilisest Venemaast". Venemaa kasutab seda nüüd mõnuga ära, kasutades meie enda müüdi poolt pakutud õigustust: "Ah et mina peaks olema hull ja ennustamatu? Aga siis sööge nüüd seda, mis te selle peale ütlete?"

No comments: