Wednesday, April 21, 2021

Putin: hea võlur ja kuri politseinik ühekorraga

Tund ja kakskümmend minutit kestnud pöördumisest täitis enamiku ajast Vladimir Putin hea võluri rolli, rääkides üha suuremast ja laialdasemast toetusest oma kodanikele. Otsesed ja ühekordsed rahalised väljamaksed lastega peredele ühelt poolt ja pikaajaliste arenguvõimaluste loomine haridussüsteemi kaudu teiselt poolt on vaid mõned märksõnad.

Hea telemarketingi reeglite kohaselt kostis iga paari minuti järel väljendid stiilis: „aga see pole veel kõik“ ja „lisaks sellele saate veel toda!“ Suveräänse riigina ja suveräänse rahatrükkalina on see kõik ühtlasi ka täiesti tehtav.

Suveräänsusest rääkides – kuna peamiseks teemaks oli muidugi korona-pandeemia, rõhutas Putin vajadust ja võimekust välja töötada nö ravimisuveräänsus, valmisoleks ka iga järgneva ja võimalik et hullemagi pandeemia korral kiirkorras välja töötada oma test- ja vaktsineerimisvõimekus.

Välisteemadele pühendas Putin viimased kümmekond karmi minutit, rääkides sellest, kuidas Venemaa on aidanud lahedada probleeme ... mõistagi rangelt rahvusvahelise õiguse raames.

Kõige kõlavamad ja karmimad sõnad kõlasid Valgevenes väidetavalt ärahoitud riigipöörde ja Aleksandr Lukašenka atendaadikatse – mille suhtes on nn kollektiivne Lääs valinud mahavaikimise tee. Samamoodi nagu seesama Lääs ei taha tunnistada, et Ukrainas toimus samamoodi relvastatud riigipööre.

Omamoodi punktina kurja politseiniku (või pigem otsusekindla gangsteri stiilis) kõlasid sõnad, et kui mõned riigid siiski plaanivad midagi Venemaa huvide vastast, siis kahetsevad nad nii, nagu ammu midagi kahetsenud pole. Ning sujuvalt läks üle oma riigi uute sõjaliste võimsuste kiitmisele.

Kokkuvõtvalt täitis Vlaimir Putin kogenud kõnemehena oma rolli suurepäraselt. Kõigepealt lohutas oma korona käes vaevelnud rahvast sellega, et kõik saab korda. Seejärel aga näitas rusikat kõigile neile, kes Shere Khani ja Tabagui (pahalased Mowgli raamtust) kombel midagi halba plaanivad.
---
lugu ilmus siin, samast tehtud ka kuvatõmmis

No comments: