Monday, November 22, 2021

Sotsiaalne leping Venemaal

Jällegi kirjutis seeriast: ma üritan kajastada ka positiivseid aspekte Venemaal. Nii on Venemaal pandeemia tingimustes käima tõmmatud päris hästi läbimõeldud sotsiaaltoetuse erivorm: sotsiaalne leping.

Mille poolest see erineb tavalisest sotsiaaltoetusest? Selles peitubki meetme peamine võlu - kui tavaliselt toetused säilitavad / süvendavad abisaaja sõltuvust abiandjast, siis see leping on mõeldud aktiveerimaks inimest sellest sõltuvusest vabanema majandusliku iseseisvuse suunas.

Laias laastus on võimalik sõlmida selline leping neljal põhjendusel: kas tööotsinguks, oma ettevõtte käimatõmbamiseks, isikliku majapidamise/majandamise edendamiseks või raske elulise olukorra ületamiseks.

Umbes pool aastat tagasi paberile pandud algatus on jõudnud sinnamaani, et naabrite juures tehakse esimesi kokkuvõtteid. Meile lähim ja hoomatavaim naaber on Pihkvamaa, sestap toon mõned andmed siit.

U 600 tuhande inimesega oblastis (kus on töötuse ametlik näitaja tõusnud aastaga 2,7% pealt 4,1%ni) on seni sõlmitud üle 1000 lepingu, kokku plaanitakse sel aastal sõlmida 2000 (tasub meeles pidada, et Venemaa naaseb üha enam plaanimajanduse poole). Igale neljast juhtumist on seatud veidi erinevad toetuse piirmäärad, kuid laias laastus on reaalsed väljamaksed u 1000.-EUR ehk 80 tuh RUB suurused.

Senine praktika näitab, et u pooled lepingutest sõlmitakse sotsiaalameti ja kodaniku vahel kategoorias "tööotsing", u kolmandik "oma ettevõtte käivitamine" jne. Peamine positiivne konks selle asja küljes on see, et juhul kui kodanik ettenähtud aja jooksul (reeglina aasta, aga saab ka sõlmida mitmeaastase lepingu) oma algatuses ebaõnnestub objektiivsetel põhjustel, siis see on OK ja saab järgmisel aastal jälle taotleda. Nt kui kodanik suudab tõestada, et ta on FIE'na käivitanud juuksurisalongi/kingaparanduse ja äri ei läinud käima, siis see on OK. Juhul kui ta aga lihtsalt laseb vedru lonti ja midagi ei tee, siis tuleb tagasi maksta.

Nii et kordan - algatusena on selline meede hästi läbimõeldud ja riigi poolt lahkelt rahastatud. Kas see meede ka toimib ja kui palju aitab see kõrvaltoimena kaasa üha kiirenevale inflatsioonile, on teine lugu ja selgub ehk mõne aja pärast.

No comments: