Saturday, November 6, 2021

Venemaa-Valgevene liitriik: järjekordsed allkirjad

Kahe riigi liidrid allkirjastasid järjekordsed paberid, mis peaks viima Liitriigi ühise asja ajamise uuele tasemele. Kõige märkimisväärsemaks nendest paberitest on ilmselt uue Sõjalise doktriini allkirjastamine, mis teoorias võib tähistada Valgevene loobumist oma senisest neutraalsusest, sh viia Krimmi annekteerimise tunnustamiseni Venemaa poolt.

Samas on enam kui küllalt põhjuseid olla skeptiline järjekordse kohtumise ja järjekordsete allkirjade osas. Kordan, et tegemist oli uue Sõjalise doktriiniga, mille eelmine versioon kinnitati detsembris 2001 ehk enam-vähem täpselt 20 aastat tagasi. Kas see nüüdne paber muudab midagi tegelikkuses või jääb ka see ainult üheks paberiks paljude seas, pole vähemalt minu jaoks küsimus, millele saaks anda ühest vastust.

Kui ajalugu meile midagi õpetab, eriti idanaabrite omavaheliste sekeldamiste osas, siis ainult seda, et enamasti pole taolised lepingud väärt isegi paberit, millele nad kirjutati. Ainuke indikaator, millele tasub tähelepanu pöörata, on see, et kas toimub või ei toimu Putini ja Lukašenka ühisvisiit Krimmi. Kui jaa, saab rääkida vähemalt vormilisest muutusest kahe riigi suhetes. Seniks aga soovitan kõigile säilitada külma närvi ning mitte võtta ülemäära tõsiselt järjekordset rituaalset sammu Venemaa ja Valgevene kummalises paaristantsus.

---

kommentaar kõlas siin (viimased minutid), pildiks on fantaasia sümbolite teemal vastavast FB grupist

No comments: