Sunday, November 14, 2021

Pihkva lennujaamast

PM küsis, et mida kujutab endast see suureks kirjutatud Pihkva lennujaam. Minu poolt läbi messengeri antud põgusatest vastustest kirjutati kokku siis säherdune lugu.

Kordan siinkohale üle aga mõned erisused, mis moodustavad meie peades kokku ühetaolise pudru. "Pihkva lennujaama" moodustavad kokku vähemalt kolm eri nähtust:

- lennuväli ehk maandumisrada, mis peale renoveerimisi on võimeline vastu võtma ka üsna suuri aluseid, kuid millel puudub nt öise navigeerimise jaoks vajalik tehnika; 

- lennujaam kui hoone, mis on ajast ja arust nii oma sisustuse kui varustuse osas;

- kogu kupatust opereeriv firma, mida on üritatud korduvalt vastavalt kuberneri tahtele käima tõmmata küll era-, küll riigi rahadega, kuid seni see pigem sureb kui elab.

Lisaks neljanda faktorina misiganes lennuliine opereerivad firmad, kellele siis kas antakse või ei anta luba. Seni pole ühelegi lennuettevõttele antud luba opereerida Minsk-Pihkva liini. Viimati sai nt Azur Air loa opereerida liine Egiptusse ja Türki Azur Air, kuid see ei tähenda, et need reisid saavad toimuma - selleks on Pihkva oblast liiga vähese elanikkonnaga (u 600 tuh) ja liiga väikese ostujõuga (olles u 60'tel kohtadel u 80 regiooni hulgas). 

Nt Egiptusesse toimusid 90'tel veel päris edukas lennuühendus Egiptusega, kuid sinna veeti lennukite kaupa Pihkvamaal koorunud ühepäevaseid kanatibusid, inimeste lennutamine on aga hoopis teine lugu. Seni on ebaõnnestunud ühenduste loomiste ideed nii Minski kui Riiaga. 

Ühendust Moskvaga ja suviste kuurortendudega nagu nt Sotši on üritatud turgutada sellega, et tõmmati käima lennuliin Kaliningradi, üritades Pihkvat panna toimima nö hub'ina, kuid kõik see lonkab mitut jalga. Minskisse plaaniti käima panna päris pisikest, 9-kohalist parrast, kuid ka see on seni vaid idee tasandil (taotles lennufirma Скол). Juhul kui need lennud käivitatakse, siis võidakse neid küll kasutada migrantide poolt, kuid neid ei planeerita migrantide jaoks. 

Kokkuvõtvalt: puht tehniliselt on Pihkvas olemas võimekus maandada nt tšarterlende, kuid see on vaid võimalus, mille jaoks peaks mh olema ka poliitiline tahe Venemaa poolt näidata ennast selles räpases inimäris ja hübriidsõjas aktiivse osalisena. Kas seda soovi on? Mina seda hetkel ei näe.

No comments: