Thursday, September 8, 2022

Разбор полётов: UK uus peaminister, "referendumid" Ukrainas, Kadõrovi ratsukäik

- UK sai uue peaministri ning loomulik on esitada küsimus: kas sellest midagi muutub? Kõige laiemas plaanis on vastus eitav, sest demokraatlikes süsteemides on valitsemise keskmes institutsioonid, mitte isikud. Iga uus inimene, kes tuleb istub mõneks ajaks samale ametikohale, omab küll võimalust veidi ajalugu ja suuri protsesse nügida, kuid antud juhul pole ette näha ka suurt tahet kurssi muuta. Peale kõige muu tuli Liz Truss võimule väga ebakindlal hetkel, kui nii UK kui kogu Euroopa ees on mitmeid tõsiseid probleeme alates Putini poolt vallapäästetud sõjast kuni energiakiisini

- "Referendumid" Ukrainas olid küll osaks algsest suurest plaanist, kuid see plaan laguneb igast otsast. Kuna aga pole tulnud ka käsku referndumeid ära jätta, siis üritatakse vähemalt edasilükkamise retoorikaga oma nägu säilitada. Üks võimalik seletuskäik, miks neid Venemaaga liitumise referendumeid ei üritata rapsides ja kiirkorras läbi viia, on arusaam sellest, et need alad võidakse peatselt kaotada. Kaotades mitte endale kuuluva ala, saab seda esitleda "hea tahte žestina", kuid kaotades värskelt Venemaa osaks kuulutatu - see oleks katastroof Puutinile.

- Kadõrovi ratsukäik: lähen ära / ei lähe ära. Tõenäolisim seletus: mitte-demokraatlikele liidritele omaselt üritavad nad aeg-ajalt näidata ennast lahkujana, selleks et vaadata, kes ja kuidas selle peale reageerivad. Liiga agaralt asemikuks tõttavad inimesed võetakse arvele või tehakse peajagu lühemaks.

Saatejuht Andrei Titov, külalisteks Harri Tiido ja Karmo Tüür, saade järekuulatav siit.

1 comment:

Kaspar Knuut said...

Miks ainult venelastel veab ja saavad nautida selliseid saatekülalisi? Eestlaste diskrimineerimine :)