Tuesday, September 20, 2022

UV faktoris Venemaast

Saade oli laias laastus jagatud kaheks osaks: a) Venemaa enda arengud ja b) meie välispoliitiline tegevus Venemaa suunal.

Minu sõnum nende kahe osas:

a) Venemaa kui riiklik moodustis tomis kuni 20.saj alguseni kasvudünaamikas, selles oli oma sisemine motoorika ja idee. Seejärel saabus stagneerumine, millele paratamatult järgneb allakäik. Muutunud on ka Venemaa asend rahvusvaheliste suhete süsteemis, enamike suurte laudade ääres on Venemaa koht sisuliselt tühi, sest tema argumente ei võeta enam tõsiselt.

b) nii paradoksaalselt kui see ka ei kõlaks, siis Eesti Venemaa-suunaline välispoliitika peab olema suunatud Läände. Asi selles, et meie võimekus mõjutada Venemaa sisemisi protsesse on väga väike. Mitte sellepärast, et me oleme väikeriik, vaid sellepärast, et Venemaa praegu ei soovi kuulata Läänest tulevaid signaale, tehes näo, et neid pole olemas

Aga mida me saame teha ja mõjutada, see on meie lääneliitlaste mõjutamine, et me oleksime Venemaa suunal ühtse ja järjekindla poliitika läbiviijad. Me peame ennast lahti raiuma nii palju kui võimalik igast majanduspoliitilises tegevusest, mis võimaldab Venemaal jätkata seda sõda.
---
Saatejuht Urmas Vaino, külalisteks EVI direktor Kristi Raik, kultuuridiplomaat Meelis Kubits, ajaloolane David Vseviov ja politoloog Karmo Tüür. Saade järelvaadatav siit.

No comments: