Monday, June 26, 2023

Putin ja tema Kole Alternatiiv

Alustuseks kinnitan, et pealkirjas toodud Kole Alternatiiv on teadlikult suurtähtedega kirjutatud. Sest et see on nö rollinimi, mille asemele võidakse aeg-ajalt kirjutada mõni isikunimi.

Mõnikord on see Kole Alternatiiv ka nimetu, väljendudes hirmutavas / lootusetust süvendavas hüüatuses: „aga kes siis veel, kui mitte Vladimir Putin?“ Sel moel luuakse illusiooni alternatiivitusest, et igasuguse teise isiku tulek võimule oleks igal juhul Venemaale hukatuslik.

Eri aegadel ja eri ringkondade poolt on joonistati sellele Koleda Alternatiivi nimelisele hernehirmutisele joonistatud erinevaid nägusid, vaatamaks et kuidas sellele reageeritakse.

Võitlus ressursside nimel

Tihtilugu tegelevad sellega jõustruktuuride erinevad rühmitused, püüdes hirmutada oma konkurente. Mõttekäik väga lihtne: „kui te praegu meiega kokkulepet ei saavuta, siis võib võimule saada Vaata See! Kas te tõesti seda tahate, mh-ah?!?“

Olgu enne mõttega edasi liikumist öeldud, et tihtilugu ei tähenda see Koleda Alternatiivi rolli asetatud inimese puhul seda, et tegemist oleks nö eriteenistuste kasvandiku või projektiga. Selleks võib mingil hetkel võtta ka täiesti süsteemivälise opositsionääri ja viibutada seda nime nagu nuia. Eesmärgiks heidutada pidevas ressursside nimel toimuvas vaiba-aluses heitluses teisi – et vaata kui sa pikalt jaurad, siis võib võimule pääseda Vaata See ja siis on meil kõigil halvem!

Mingil hetkel joonistati selleks näoks Aleksei Naval’nõi. Kordan, tegemist ei ole eriteenistuste poolt üles töötatud tegelasega, kuid teda kasutati omavahelistes arveteklaarimistes ära. Mõnikord tehti seda info ettesöötmisega järjekordse korruptsioonijuhtumi kohta, näitamaks oma võimekust kedagi haavata. Teinekord jällegi lihtsalt pruugiti tema nime ja nägu kui hirmutist üksteise ja teineteise mõjutamiseks.

Üks skeem, eri meetodid

Mingitel hetkedel on selleks kolliks joonistatud Ramzan Kadõrovit. Stiilis et „no me saame kõik aru, et temast ometigi ei saa saada ülemjuhatajat, aga vaata, mihuke ta on ja mõtle alteratiivide (puudumise) peale“

Nüüd eilse etenduse ajal näidati realistlikumalt kui iial järgmist Koledat Alternatiivi. Et vaadake, me näitame teile, kui hõlpsalt me suudame asju korraldada ja teie – noh need teised – ei saa mitte midagi selle vastu välja panna!

Edasine on puhas spekulatsioon. Oletame, et seda tegi GRU, näitamaks oma konkurentide saamatust (FSB, RosGvardia, regulaararmee juhtkond – tõmba endale sobiv alla). Miks seda oli vaja nii kõva pauguga teha? Võibolla nende peades eksisteeris nägemus, et kui meie ja praegu seda ei tee, siis teevad need teised oma käigu (noh nt korraldavad oma riigipöörde).

Valimised vs riigipöörded

Ma tean ette, et selle kirjatüki lugemise käigus haaravad kommentaatorid sõnakirve ja –pootshaagi ning klammerduvad Naval’nõi ja Prigožini paigutamise külge ühte teksti. Kuid tuletan meelde, missuguste sõnadega asus nn Õigluse Marsile Prigožin – nendeks oli mh võitlus korruptsiooni vastu.

See võrdlus ei tee Naval’nõist ja Prigožinist võitluskaaslasi, kaugel sellest. Aga see näitab ära, mida kardavad ja millega hirmutavad üksteist need kolmetäheliste organisatsioonide esindajad.

Lõpetuseks – Koleda Alternatiivi kui võitlusvõtte kasutamine ei ole omane ainult Venemaale ja isegi mitte ainult autoritaarsetele režiimidele. Lihtsalt demokraatlikes süsteemides kasutatakse seda võtet poliitikute ja valimiste, diktatuurides eriteenistuste ja riigipöörete võtmes. Pisike, aga ülimalt oluline erinevus – see on nüüd öeldud neile, kes tahavad hüüatada, et „aga ega mujal/meil siin asjad teistmoodi ei käi“. Käivad ikka küll.
---
lugu ilmus siin

No comments: