Saturday, June 24, 2023

Püss nimega Prigožin

Kui lavastuse alguses ripub seinal püss, siis ta peab lõpuks tulistama. Püss nimega Prigožin on muidugi juba palju tulistanud, kuid seda alati Kremlile kasulikus suunas ning seda Venemaast väljapool. Kuid nüüd toimus lask Venemaa sees, Rostovis tinglikult alanud „vastuhakus ebaõiglusele“.

Kas on olemas mingi tõenäosus, et tegu on tõepoolest ülekäte läinud palgaarmee juhatajaga, kes täiesti siiralt üritab sel moel vastu hakata teda toitnud süsteemile? 100% välistada seda muidugi ei saa, inimesed võivad alati mingil hetkel hulluks minna, kuid selle tõenäosus on väga väike.

Jevgeni Prigožin on küüniline, kogenud ja oskuslik mängur, seda nii kineetilisel kui info-rindel. Ta teab suurepäraselt, et nö riigipööret ei alustata kuskil kaugel Rostovis. Järelikult on tegemist katte-operatsiooniga, selleks et kogu publik vaataks selles suunas, kuhu vaja.

Olen korduvalt kirjutanud, et Prigožin on instrument, millel on küll oma (ja oluline) roll Venemaa verises tööriistakastis, kuid vajadusel ta ohverdatakse. Tundub et praegu on see hetk saabunud. Prigožini ja tema bande abil luuakse praegu eeltingimusi mingiks järgmiseks sammuks.

Kas Prigožin saab selles aru, et teda kasutatakse või mitte, pole hetkel isegi oluline. Oluline on see, et milleks on seda verist tsirkust vaja. Väidan, et mitte kunagi ja mitte keegi ei kontrolli sarnast olukorda sel määral, et tegelikult viia ellu oma suuri plaane nii, nagu neid algselt joonistatakse.

Kollektiivse Kremli eri nurkades võivad istuda koos eri seltskonnad, kes proovivad olukorda oma kasuks kujundada, kuid igasugune plaan enamasti puruneb kildudeks, kohtudes päriseluga. Oletada, et nt Putin ise on selline hiilgav strateeg või isegi taktik, kes suudab seda reaalsus-kontrolli vältida, oleks äärmine naiivsus.

Arvan, et tegu on KGB’le omase pettemanöövriga nn kontrollitud kaose stiilis, kus üritatakse käigu pealt improviseerida, kasutades segu enam-vähem kindlalt toimivatest operatiiv-võtetest ja hägusalt ujuvatest eesmärkidest. Kivi viskamine tiigivette on kindel võte, sest publik pöördub vaatama. Missugust saasta võib see kivi aga tiigi põhjast üles tõsta ja mil moel toimivad kivist tekitatud lained, ei saa aga kunagi 100% ette teada.

Meie jaoks oleks kõige meeldivam stsenaarium, kui see püss nimega Prigožin loob eeltingimusi ajutise kaotuse allaneelamiseks Ukrainas. Ohverdades oma (palga-)sõjaväelaste imago, loodab Kremli meeskond luua eeltingimusi probleemi lahendamiseks kuidagi teisiti. Kuid kordan, et ei usu kellegi hiilgavasse plaani, mille alusel oleks ette teada selle lavastuse lõpp.
---
lugu ilmus siin

No comments: