Saturday, September 24, 2016

Kaadrivangerdused Kremli ümber


Venemaa presidendi kaadrimängud on russoloogide jaoks maiuspala väärilised. Et mida nüüd siis siit
saab välja lugeda ja missugune signaal kuhu saadeti.

Duumavalimiste järel uue spiikri ametisseastumine on ju üsna loomulik nähtus. Tõsi küll, see peaks toimuma parlamendisaadikute endi poolt, valides kedagi enda hulgast. Aga noh, Venemaa praegused, üha monarhistlikumaks kippuvad mängureeglid, tingivad seda et uueks parlamendi esimeheks soovitas Vladimir Putin presidendi administratsiooni sisepoliitika osakonna juhti Vladimir Volodini.

Venemaa subordinatsioonimängudes on Volodini väljaviimine presidendi administratsioonist ühest küljest loomulik. Pidanuks ta ju muidu töötama oma endise alluva Anton Vaino alluvuses (kes sai hiljuti administratsiooni ülemaks) ning see pole ju ometigi kombekohane. Teisalt on tegu hierarhiaredelil allapoole nihkumisega. Presidendi administratsiooni osakonnaülem on mõjuvõimas tegelane, kummitmepliks muudetud parlamendi juhi võimalused midagi sisulist ära teha jäävad tunduvalt ahtamaks.

Valimisreeglite muutmise abil võetud konstitutsiooniline enamus parlamendis ja üdini lojaalse Volodini määramine selle etteotsa tekitab küsimuse - kas võidakse minna põhiseaduse kallale? Naljaga pooleks - kas terendab üleminek konstitutsioonilisele monarhiale või siis vähemalt presidendi ametisoleku pikendamine?

Sergei Narõškini määramine välisluure etteotsa tekitab samuti küsimusi. Uus juht määratakse tavaliselt selleks et teha midagi uut. Võib-olla saab see olema lihtne sisemine puhastamine, sest teenistuse töö osas on olnud pretensioone, välisluure pole suutnud ennustada nt Lääne reaktsioone Krimmi annekteerimisele jne.

Või siis - juhul kui saab tõeks kuuldus uue ühendatud Julgeolekuministeeriumi loomisest - ehk saab Narõškinist selle uue ülistruktuuri juht? Sellele oletusele leidub samas vastuväited. Narõškin on küll Putini võitluskaaslane KGB koolist ja Peterburi linnavalitsuse päevilt, kuid Putin usaldab pigem vastuluure, mitte välisluure mehi. Teiseks - Narõškinit polevat nähtud viimasel ajal Putini kõrval seismas.

Kõigest sellest sai räägitud AK uudiselõigu tarvis, mida saab järelvaadata siit.
------------
Miks ma mainisin "monarhiseerumist"? Sellele mõttele viib palju märke ja märgikesi, kuid märkimisväärseim oli Žirinovski esinemine riiklike autasude üleandmisel. Peale seda kui Putin oli ordeni kurikuulsa käratseja kaela pannud, astus Žirinovski pulti ja luges ette jupikese tsaariaegsest hümnist:
"Боже, царя храни!Сильный, державный,
Царствуй на славу нам,
Царствуй на страх врагам,
Царь православный.
Боже, царя храни!"

------------

ekraanitõmmis tehtud siit

No comments: