Tuesday, November 13, 2018

Ränduri kohustus

Kogu see praegune tants ja taga-ajamine rändedokumendi osas on politoloogile erialaselt uskumatult põnev jälgida. Üles kerkib müriaad küsimusi ja nende vastuste asemel kaigub õhk süüdistustest ja vandenõulistest näpuviibutustest.

Kuid kogu selle spektaakli juures vaevab mind ehk enim üks küsimus. Korraga niivõrd tuliseks muutunud nn Marakechi dokument räägib riikide ja rahvusvaheliste organisatsioonide kohustustest ja ülesannetest. Infokogumisest, kaasa-aitamisest, arendamisest ja parendamisest. Kõigest sellest, mida siis erinevad osapooled "kohustuvad" tegema. Jutumärgid tulenevad selle kohustumise mitte-kohustuslikkusest. Või siis ikkagi kohustuslikkusest?

Aga vastuseta jääb üks, äärmiselt lihtne ja samas ülioluline küsimus. Mida kohustub tegema rändaja (kuna keskne termine on ränne)? Olgu ta staatuseks siis pagulane või migrant, majanduspõgenik või mugavusrändur. Minu poolest kasvõi seljakoti- või konverentsiturist, kuigi ilmselt selle võrdluse eest lüüakse mind risti.

Vastus sellele küsimusele saab olla - minu piiratud nägemuse kohaselt - üüratult lihtne. Rändur peab austama asukoha- ja sihtriigi seaduseid. Kõlab niivõrd iseenesest mõistetavana, et sellest ei peaks isegi rääkima. Aga just see ongi ilmselt kõige olulisem.

Rändur ei tohi riiki siseneda teisiti kui selleks eksisteeriva süsteemi kaudu. Olgu see süsteem korraline või erakorraline (nt naaberriigis sõja või looduskatastroofi ajaks sisse seatud ajutine piiriületus-režiim). Kui ta seda teeb, on rändur kohustatud arvestama riigipoolse võimaliku sekkumisega (mida riik ei pea tegema, kui ta soovib silma kinni pigistada, pakkudes nt ajutist turvapaika põgenikele).

Rändur ei saa oodata endale eriõiguste kehtestamist (juhul kui vastuvõtjariik ei otsusta teisiti). Ei saa nõuda nt šariaadikohtu sisseseadmist oma suva järgi, või pistelise surmanuhtluse rakendamist vastavalt oma lähteriigi kommetele jne. Vastaselt juhul pole mingit vahet nt sõjapõgenikul ja nö rohelisel mehikesel.

Kõik see näib jaburusele läheneva tõsiasjade ülekordamisena. Kuid kõneledes rändedokumendist, peavad selles olema läbi käidud kõigi osapoolte õigused ja kohustused. Sealhulgas ka ränduri enda omad.
---
pilt võetud siit

No comments: