Saturday, October 5, 2019

Sarikommentaatori nr 18 juhtum


Eestis tegutseb üks sarikommentaator. Ei, tegelikult on neid mitmeid, kuid antud juhul on kõne all see üks. Igal sunnismõttelisel inimesel on oma päästik, mille vajutamisel ta aktiveerub. Kõnealune nr 18 aktiveerub eelkõige „Ukraina“ mainimise peale, aga ka sellega lähedalt seotud teemade, eelkõige signaalile „Venemaa“.

Miks nr 18? Aga lihtsalt selleks, et mitte nimetada kodanikku nimepidi, sest nagu iga teise uuritava teema puhul tuleks vähemalt esialgu üritada tabada universaalseid mustreid. Spetsiifilised, subjektiivsed aspektid on mõistagi ka olulised, kuid nende kasutamiseks tuleb olla pisut teise proofili spetsialist kui nende ridade autor.

Vaatluse puhtuse huvides jätame kõrvale versiooni, et tegemist on palgalise trolliga, see muudaks ülesande igavaks ja kaotaks kogu võlu, kas pole?

Mis siis on nr.18 poolt toodetud kommentaaride peamised tunnusjooned?

Esiteks – Ukraina kohta negatiivse kuvandi loomine ja kinnistamine. Iga negatiivse uudise võimendamine ja sidumine ühe nö võtme-elemendiga: 2014.a Maidan. Selles diskursuses on justnimelt too Maidan (mitte segamini ajada 2004.a omaga) kõigi edasiste hädade algpõhjus.

2014.a Maidan pole aga nähtus omaette, vaid Lääne susimise tulemus, kes iga hinna eest tahtis Ukrainat Venemaaga tülli ajada, kiskuda Venemaa konflikti, siduda Venemaa käed jne.

Teiseks – Venemaa kohta positiivse kuvandi loomine läbi tema ohvristaatuse. Venemaa oli lihtsalt sunnitud reageerima. Venemaa ei tahtnud Krimmi ära võtta, aga tal polnud valikuvabadust. Kõige selle taga on vaenulikud välisjõud.

Kolmandaks – nn uue reaalsusega leppimisele kutsumine. Krimm on läinud ja kõigile on parem, kui seda teemat ei torgita. Ukraina on läbikukkunud riik ja Lääs peab sellega leppima.

Neljandaks – Lääs on ise kõiges süüdi. Sõda ida-Ukrainas on Lääne lühinägeliku poliitika tulemus. 2014.a Maidani laibad on Lääne südametunnistusel ja tõde alles selgub. Lääne katsed Venemaaga tüli norida on hukatuslikud ja kahjulikud ainult Läänele endale.

Viiendaks – see pole niivõrd teema, kuivõrd psühholoogilise manipuleerimise võte: kõige eitamine. Ka omaenda äsjaöeldud sõnade eitamine. Selle läbi luuakse lugeja peas tajuhäire stiilis: „aga äkki ma olengi loll, ei saa millestki aru. Seega järsku on nr.18’l õigus ja ma lihtsalt pole võimeline seda tunnistama?“

Mis siis öelda kokkuvõtteks? Kommentaator nr.18 kasutab mitte ainult Venemaa info-operatsioonide jutupunkte/põhiteemasid, vaid ta ka peamisi tehnilisi võtteid. Mitte üks Ukraina/Venemaa teemaline „vaenulik“ kirjatükk ei tohi jääda reageeringuta. Olgu kasvõi hilinemisega, aga sinna külge tuleb kruvida korduva sisuga, vähemuudetud sõnastusega kommentaar. Igale nö varrukast haaramise katsele järgneb raevukas-küüniline silmnähtava eitamine.

---

PS – selleks et pakkuda välja alternatiiv palgalise trolli staatusele, oletan, et inimesel on Ukrainaga seotud mingi psühholoogiline trauma, mistõttu ta nüüd on valmis kaasa kiitma kasvõi vanakuradi vanaemale, kui see on Ukraina vastu. Ehk siis – Ukraina (maine) kahjustamine on ratsionaalne akt kättemaksu mõttes. Vastaspoole (Venemaa) õigustamine on selles loogikas samuti ratsionaalne, sel moel õigustatakse ka iseennast

---

lugu ilmus siin, samast tehtud ka kuvatõmmis

No comments: