Wednesday, June 2, 2021

Sanktsioneerimise kontrollsõna on ...

Sanktsioonide kõrghooajal on kasulik endale selgeks mõelda see lihtne sõnake, et mitte jätta endast narri muljet. Mõned päevad tagasi juhtusin kuulma tele-ekraanilt lausekest: "me ei luba oma riiki sanktsioneeritud kapitali!"

Eeee ... et nagu päriselt?

Hakkasin seejärel nagu rikkis papagoi esitama kättejuhtuvatele inimestele küsimust, et mida tähendab sõna "sanktsioneerimine"? Ja te ilmselt ei usu mind, aga 9 inimest kümnest vastasid valesti!

Eks ma saan aru, et segadust tekitab see, et sõnal "sanktsioon" on mitu tähendust, see võib olla nii heakskiitev (sanktsioon kui heakskiit) kui negatiivse konnotatsiooniga (karistusmeede).

Aga vaata sõna "sanktsioneerimine" on ainult ja ainult ühetähenduslik. ÜHEtähenduslik. Sanktsioneerimine on heaks kiitmine. Lubamine. Kooskõlastamine.

Mäletat koolipõlvest võibolla, kuidas käänamise-väänamise puhul olid abiks kontrollsõnad. Et nt sõna "varb" kontrollsõna on "leib".

Niisiis pakun tasuta keeleabina välja kontrollsõna mõistele "sanktsioneerima". Selleks on "meeleavaldus". Meeleavaldus võib olla kas kooskõlastatud võimude poolt või kooskõlastamata. Sanktsioneeritud või sanktsioneerimata meeleavaldus.

Seega kordame nüüd kõik koos, kallid lapsed: "sanktsioneerimise kontrollsõna on meeleavaldus". Jäi meelde? Tubli! Homme on kontrolltöö!

Lõpetuseks lugege uuesti see alguses toodud säravalt vigane lause: "me ei luba oma riiki sanktsioneeritud kapitali!" Alati on hea lõpetada õppetund väikese naeratusega, eks ole :)
---
pilt võetud siit

No comments: