Friday, June 10, 2022

Sõja normaliseerimine Venemaal

Putini sõnad Narva vallutamise ja impeeriumi tugevdamise osas andsid ootuspärase efekti. Neile reageeriti mitte ainult Eestis, vaid kõikjal, kus Vladimir Putini suhtes allergilised/avatud ollakse.

Peeter I on olnud Putini avalik imetlusobjekt algusest peale, imperaatori portreele kuulub mitte-imperaatori kabinetis ja südames aukoht. Nüüd on Putin asunud sammu edasi, hakates ennast kuulsa eelkäijaga samastama. 

Tema sõnad selle kohta, et Põhjasõjas Peeter I sõdis 21 aastat ja tugevdas seeläbi impeeriumit ning et "noh meil on nüüd sama ülesanne täita" on eelkõige suunatud omaenda riigi ja rahva seadmiseks sõjarööbastele. Ikka jälle selles vanas, aga nüüd juba veidi modifitseeritud stiilis: "meil pole valikuid, me lihtsalt oleme sunnitud niimoodi käituma".

Teades Putini kiindumust Peeter I'sse, valmistati sel aastal ette massiivne, info-operatsioonile sarnanev näitus. Nii näiteks ainuüksi väikeses, aga ülimilitariseeritud Kaliningradi oblastis avati ühe lekaali järgi ettevalmistatuna 300 näitust Peeter I 350 sünniaastapäeva tähistamiseks. 

Kogu see inforünne venemaalaste ajudele kannab ühte signaali: me oleme impeerium, impeeriumit defineerib sõda ja laienemine, meil on kohustus seda suurt missiooni jätkata. 

Juhul kui seda signaali kuuldi ka Narvas ja sellest kaugemal ning tõmbuti selle peale hirmust krussi (või rõõmsalt õhevile), on Venemaa seisukohalt ainult meeldiv lisaboonus.

Kõigest sellest sai räägitud lühi-intekates Delfile ja Postimehele.

---

pilt võetud siit

No comments: