Thursday, October 27, 2022

Igor Taro UKRAINA PÄEVIK 27.10:

Kuna Igor Taro on FB poolt jälle blokeeritud, siis ulatan oma abikäe ja -blogi
---
Ukraina üksused jätkavad positsioonisõda ja kurnamislahinguid vene okupantide suhtes. See tähendab, et rinne püsib enam-vähem stabiilsena. Ukrainlased keskenduvad põhiliselt kaudtulelöökidele - vastsele kaotuste tekitamisele tagalas ja logistika häirimisele. 

- Donetskist idas asuva Šahtarski naftatsisternide tulevärk sai järje. 

- Bahmuti linnast vene okupantide väljatõrjumine oli edukas, kuid need kipuvad tagasi. 

- Ukraina pool kinnitas taas sõnumit, et Hersonis on vastase jõud arvatavast suuremad. 

Vene okupantide kaotused Ukraina peastaabi andmeil olid päeva alguse seisuga järgmised - isikkoosseisu 69220 (+320), tanke 2631 (+3), soomukeid 5364 (+13), suurtükke 1690 (+4), raketiheitjaid 379, õhutõrjesüsteeme 192, lennukeid 271, helikopter 249 (+1), droone 1398 (+19). 

Pidevad õhuhäired segavad ukrainlaste igapäevaelu ja riigi majandustegevust. Möödunud päeva jooksul oli Kiievis tööpäeva sees viis õhuhäiret väga lühikeste vahedega. Selgituseks, et iga õhuhäire ei tähenda tingimata pommitamist. Igakord kui Valgevene lennuväljadelt tõusevad õhku vene sõjalennukid, antakse Ukraina pealinnale ja piirnevatele oblastitele õhuhäire - see tähendab, et inimesed peavad suunduma varjenditesse, töö katkeb. Vene okupantide jaoks on selline häirimine üsna odav ja ohutu, kuna ei pea isegi rakette kulutama ega riskima Ukraina territooriumi lähedale lendamisega. Ukrainlased ju ei tea, kas lennukitest lastakse midagi või mitte. 

Öise droonirünnaku järel sai pihta üks oluline energiataristuobjekt Kiievis. Droonid lasti välja Valgevene territooriumilt ja see oli juba kümnes selline juhtum, teatas Ukraina peastaap. Valgevene jätkab Venemaa agressiooni toetamist, lubades vene sõjaväelaste kasutada enda territooriumi ja taristut rünnakute korraldamiseks naaberriigi suhtes. Enamik nendest droonidest lasti alla, kuid ühel siiski õnnestus õhukaitsest mööda pääseda. Seega on Kiievis taas plaaniliste katkestuste asemel planeerimata elektrikatkestustega stabilisatsioonirežiim. Ukraina pealinn tarvitab umbes kuni 1200 megavati ulatuses elektrienergiat, kuid varustusvõimsust on hetkel saadaval kuni 800. Seega on 30-protsendiline puudujääk. Energeetikud on küll üritanud teha plaanilisi katkestusi mingisuguse eelaavaldatud graafiku põhjal, kuid reaalsuses lülitab ülekoormuskaitse osad liinid automaatselt välja, kui tekib üleekoormamise oht. Ukraina on küsinud USA-lt ka täiendavaid lühimaa õhukaitsesüsteeme, mis oleksid lihtsakoelisemad NASAMS ja IRIS-T süsteemidest ja võimaldaksid Iraani päritolu odavate droonidega tõhusamalt hakkama saada. See tähendab, et IRIS-T saab nendega väga hästi hakkama, aga väljalastava raketi maksumus ületab paljukordselt nende droonide maksumust ja seetõttu pole tegu majanduslikus mõttes tõhusa kaitsega. 

1) Luganski operatiivsuunal Svatovo ja Kreminna vahel jätkub ukrainlaste poolt vene okupantide survestamine Svatovo ümbruses. Svatovo on ülemine punane ring nr. 1-ga märgistatud kaardi piirkonnas. Markeerisin need ukrainlaste mõjutamise suunad siniste nooltega. Alumises punases ringis on põhjaosas Kreminna ning lisaks mahub sinna ka Rubižne, Severodonetks ja Lõssõtšansk - tegu on väikesel alal kompaktselt koos asuva linnastuga. Seal üritavad venelased teha vastulööke Kreminnast põhjapoolt ja sellest punasest mullist lõunast Lõssõtšanski poolt Bilogorivka platsdarmile, kus on kaitses ukrainlaste rahvuskaardi jõud. Hoolimata Bilogorivkale viimase kümnekonna päeva jooksul pidevalt antavast turmtulest, on ukrainlaste positsioonid seal seni vankumatud. Siiski tuleb kokkuvõttes korrata eilset tõdemust, et aktiivset pealetungi ukrainlaste poolt seal hetkel ei toimu. Põhjuseks on ilm ja ilmselt ka tulemuse saavutamiseks piisava löögirusika puudumine hetkel. 

2) Bahmuti suunal kestab miskit 21. sajandi alguse jaoks kujuteldamatut. Vene vangidest koosnev "eraturvafirma" jätkab katseid Bahmuti linna hõivamiseks. Kokku on see üritus neil kestnud juba üle 80 päeva. Umbes üleeilse seisuga tegi Ukraina vägi seal eduka manöövri ja lükkas kinnipeetavad tagasi. (Selle kohta käiva 24.10 teksti on FB praegu mu seinalt eemaldanud ja liigitanud selle vihakõneks, kuigi tegu oli sõnastuse osas neutraalse tektiga, kus polnud isegi piiripealseid nalju, kõnelemata mõnest teravamast sõnast okupantide kohta.) Jutt oli tööstusalade vabastamisest Bahmuti linna idaserval. Üks oli asfalditehas ja teine betoonitehas. Praegu on need lihtsalt sellised elutud platsid. Betoonitehas asub linnas sees ja sealt olid ka visuaalsed materjalid ukraina vormis võitlejatega, asfalditehas asub linnast väljas - seal pole asjad nii selged. Samamoodi kestavad lahingud ka linna lõunaküljel paari kilomeetri kaugusel linnapiirist Ivanhradi ja Opõtne asulate serval. 

Hetkel tundub, et Bahmuti lõigul täidavad ukrainlased samu eesmärke, mida täitis suve alguses Severodonetski suund - ehk jõuliselt pealetungiva vastase ressursi ammendamine. Eile nimetatud vene okupantide kaotused viimase 1,5 kuuga - 9000 meest, on üsna jõhker. See teeb keskmiselt 200 tükki päevas ehk tegelikult mahub ta ka ametliku statistikasse, mis sel perioodil on olnud igapäevaselt mitu korda suurem. Ja ka varem on hinnanguna antud, et Venemaa kaotab seal vähemalt ühe roodu (100+) päevas, aga tõenäoliselt oluliselt rohkem. Bahmuti linnas (kaardil sinise ringi sees) on veel ka rahumeelseid elanikke alles, eile läks kinni viimane suurem toidupood. Tööd jätkavad ainult väikesed jaemüügipunktid ja mõni apteek ja seda ainult kella 13-ni päeval. Ilmselt on nii ohutub. Üldiselt seal linnas eriti tervislik elada pole, sest raketi- ja suurtükituli ulatub ka sinna. 

3) Donetski operatiivsuunal on kaudtulelööke saanud Avdiivka, Krasnogorovka, Pervomaiske, Marjinka ja Novomõhhailovka asulad. Need on põhimõtteliselt ka vene okupantide rünnakute sihtmärgid, kuhu nad on üritanud edeneda. Loogika on seal lükata ukrainlased Donetski linnast võimalikult kaugele, sest rindejoon jookseb sisuliselt mööda linna piiri juba aastast 2014. Möödunud päeval prooviti seda Marjinkas, mis on Donetski Petrovksi linnaosaga piirnev asula. Ja Krasnogorovkas, mis on Avdiivkast (Donetski loodepoolse satelliitlinna) lõunapool. 

Eelmise päeva sissekandes oli juttu Donetskist ida asuvas Šahtarskis toimunud kütusetsisternida plahvatusest. Nüüd see lugu sai järje. Pärast esimest ukrainlaste raketilööki raudteejaamas seisnud kütuselaadungile tegid vene propagandistid võiduka uudisvideo sellest, kuidas tublid tuletõrjujad kustutasid 24 tsisterni ja suutsid pääste veel 42 tsisterni põlengust ja plahvatustest, samuti nagu lähedalasuva taristu. Ega siis kaua aega selle video avaldamisest mööda ei läinud, kui sinna lendas järgmine pakett HIMARS-i rakette ja lõõmas juba kõrvalasuv naftahoidla ning võimalik, et ka uued tsisternid. Aga eks järgmisel päeval annavad need okupantide nupumehed teada, mis seis on ja kas tasub veel lasta. Sinine tärn Donetskist idas ongi seesama koht. 

4) Zaporižžja operatiivsuund tuleks vist ikkagi lõunarindest läänerindeks ümber nimetada, kuna seal on pidevalt muutusteta olnud. Vähemalt rindejoone kulgemise osas. Eks seal mingeid muutusi ikka toimub, sest kaudtulelöögid kestavad üksteise positisioonide pihta ja vene okuopantide poolseid lööke polegi nii vähe. Punaste tärnidega on jälle põhisuunad uuendatud. 

Melitopoli linnapea sõnul (kes asub okupeeritud alast väljaspool) jätkub seal sissetoodud õpetajate äravool. Eks neid on hirmutanud see perspektiiv kui Harkivi oblasti alad järsku vabastatid ja tekkis küsimus, mida teha kollaborant- või okupant-õpetajatega. 

Midagi kahtlast toimub ka Zaporižžja tuumajaamas (pruun ring kaardil) - Ukraina aatomiagentuur on palunud rahvuvahelisel aatomienergia agentuuril uurida, mis ehitustegevust seal venelased ellu viivad, mille kõrvale ei lubata tuumajaama töölisi. Tasub vast meenutamist, et algselt soovisid venelased tuumajaama enda energiasüsteemi ühendada, kud koheselt juhtus mõnede elektriliinidega väike õnnetus. Tuumareaktorid hetkel elektrienergiat ei tooda ning jaam töötab ainult jahutusrežiimis. Nagu tuumaelektrijaamades ikka, on ka seal olemas lokaalne jäätmetehoidla, kus on üle saja konteineri. Ukrainlastel on selles suhtes väike kartus, ega vene okupandid pole seal hoidlas vargil käinud, sest räpase pommi udujuttu hakkasid nad ikka nii suure innuga ajama, et tekkis kahtlus, kas polegi äkki plaani mingi jälkus seal ellu viia, mida USA ja teised liitlased ei saaks klassikalise tuumarelva kasutamisena klassifitseerida. Jaama võimsus on ju kuus täismõõtmetes reaktorit ehk umbes neli korda niipalju, kui on Eesti tiputarbimine. Euroopa suurim tuumaenergiarajatis ja Ukraina jaoks korralik elektrienergia ekspordivõimekus, mis praegu seisab. Kui Venemaal seda endale ei õnnestu saada (mis on neile tegelikult rahvusvahelise aatomienergia agentuuri poolt ka selgeks tehtud), siis loodetavasti ei teki neil ka soovi teha nii, et mitte keegi saaks seda jaama enam kunagi kasutada. 

5) Hersoni operatiivsuuna osas jätkus Ukraina poolelt rõhutamine, et Dnepri paremkalda vene okuopantide grupeering on varem arvatust oluliselt suurem ning ilmselt seal kiiret lahendust ei tule. Varem oli nimetatud arve suurusjärgus 20 PTG-d või natuke peale, see tähendab kuni 20 tuhat isikkoosseisu. Uus pakkumine on juba üle 30 tuhande. Kontsentratsioon on tõesti suur. Samas Ukraina peastaabi teadetest võib järeldada, et nende kaudtule intensiivsus on langenud - varem oli see tüüpiliselt 25-30 asula pihta, möödunud ööpäeva seisuga ainult 15. Samuti on ukrainlased hävitanud seal möödunud ööpäeval lennuki Su-25 ja helikopteri Ka-52, mis lähevad loosi enamasti kaudtulevõimekuse puudujäägi tõttu. 

Ukraina luure kinnitas ka edukaid tabamusi Berislavi linnas, mis on Hersoni oblasti põhjapoolse grupeeringu osa peamine logistikakeskus. 

Ju siis jätkub ukrainalstel ka sellel operatiivsuunal hetkeseisuga vastase tulega viilutamine distantsilt ja nende varustamise häirimine. Pärast viimast pealetungisööstu Krivõi Rigi suunalt põhjast pole ukrainlased seal ühtki asulat kaotanud, nii et olukord rindejoone osas püsib stabiilne, aga säravaid uudiseid ka veel pole. 

Nagu ennist juba mainitud, siis varasemast erinev päevaiku avaldamise viis on tingitud FB platvormi asjapulkade omapärasest kogukonnastandardite tõlgendamisest ning väga tugevast vastutegevusest teatud jõudue poolt, kes ei soovi neid tekste avalikus ruumis näha. See katsetamine kestis kogu eelneva nädala ja olen selle kohta ka FB seinal vihjeid jätnud. Kirjutasin ka asjakohastele tegelastele juba mõne päeva eest, et asi paistab üsna kahtlane, kui täiesti erinevaid postitusi üritatakse kogu aeg raporteerida. 

Kahel korral mulle sel nädalal kehtestatud piirangud võeti mõne minuti jooksul maha enne, kui jõudsid üldse reageerida, ja vabandati juhtunu pärast. Kolmandal korral sama skeemi järgi toimides jäi piirang kehtima ja esimesest katsest oluliselt kangemana - mitte enam 24 tundi, vaid 72 tundi. Probleem on siin selles, et FB kasutajatel pole võimalik aru saada, kes ja mikspärast sellist info eemaldamist teostab. Kui meediaväljaannetel on toimetus taga - vastutavad isikud, kes peavad oma meediapoliitikat põhjendama, siis siin on üks anonüümne masinavärk ja selgitused ei paljasta põhjust ega võimalda hinnata selle paikapidavust. Igaüks võib 24.10 päeviku ettekandet teistest avalikest allikatest üles otsida ja veenduda, et seal mingisugust vihakõnet ühegi rahvuse või isiku suhtes pole. Muidugi vene okupantide omaksed võivad arvata, et neid peaks kangelaslike vabastajatena käsitlema, kuid loodetavasti pole platvorm sellist poliitilist seisukohta omaks võtnud. Igal juhul pole tegu keskkonnaga, mille peale saaks iga hetk kindel olla ja tuleb tekitada alternatiivseid infojagamise viise - seda on antud juhtum kindlasti kinnitanud. See on kindlasti suur mõttekoht ühiskonnas, mis on muutunud sotsiaalmeedia infovoogudest üsna sõltuvaks.


No comments: