Wednesday, October 12, 2022

Venemaa näidisnüpeldamine

Ukraina liitlastel on kanda suur vastutus. Küsimus pole lihtsalt militaar-tehnilises ülesandes tagada Ukraina võit (taevas näeb, pole selleski midagi lihtsat). Küsimus on suuremas õppetunnis, mis tuleb anda laiemale sihtrühmale. Igaühele, kes soovib minna relva jõul naabritele oma tahet peale suruma.

Teise maailmasõja järel toimus Nürnbergi kohtuprotsess ning Saksamaa koos liitlastega pidi lisaks vahetule sõjalisele kaotusele kandma ka hiiglaslikke reparatsioone, hüvitades oma sigadusi. Selle saaga lugu pole veel läbi ning paljudki tolle sõja järelmid hõõguvad ikka veel tuhas, kuid üldjoontes oli õppetund selge. Kui sigatsed, siis tuleb karistus ja pikk ning ränk kahjude kompenseerimine.

Iraak vallutas 1990.a Kuveidi, kuulutas selle oma provintsiks, kuid sai peksa ning pidi välja tõmbuma. Ei toimunud küll kahjuks suurt ja nähtavat kohtuprotsessi, kuid Iraak pidi maksma hiiglaslikke reparatsioone (52 mlrd USD suuruse hüvitise väljamaksmine lõppes muuseas alles 30 aastat hiljem, käesoleva aasta veebruaris). Õppetund selge – kuriteole järgneb karistus.

Nüüd lihtsalt peab järgnema samasugune protsess. Lisaks sõjalisele lüüasaamisele peab järgnema ka sõjakahjude kokkulugemine ning hüvitamine Venemaa poolt Ukrainale. Kõige eest, mis alates 2014.a on toimunud, sh ka Krimmi kaaperdamise ja sealsete ressurside ekspluateerimise eest.

Võimalik, et sama protsessi käigus peaks süüdistuse ja kahjunõudega ühinema ka Gruusia ja Moldova, kuid see on hetkel sekundaarne. Peamine on õppetunni kordamine. Sest kahjuks pole maailmast kadunud (ega tõenäoliselt kaogi) inimtegevuse tume külg. Selle ohjeldamiseks pole aegade algusest saadik muud välja mõeldud kui kuriteole järgnev karistus – mis ühtlasi peaks olema ka hoiatus teistele.
---
pilt võetud siit

No comments: