Friday, October 28, 2022

Näita mulle oma poolust ...

... ja ma ütlen, kes sa oled.

Venemaa kui hääbuv impeerium üritab kogu maailma mõtestada läbi imperiaalse mõttemudeli. Selle kohaselt on maailm alati jagunenud sõltuvus-suhete alusel mõjutsoonideks ning sama mudel jätkub praegugi, lihtsalt selles on toimunud ja toimumas muudatused.

Iga-aastase Venemaa mõjuka mõttekoja Valdai klubi istungi temperatuuri mõõdab Venemaa ühe helgeima välispoliitilise mõtleja Fjodor Lukjanovi mõttekäik: „monopolaarse maailma lõpp on juba toimunud, kuid huvitav on see, et mis saab edasi?“

Mõttekäik tervikuna on aastakümneid vana ja valdkonna inimeste jaoks tülpimuseni ära korratud, kuid käigem see uuesti üle. NSVL-USA vastasseisu ajal kehtis bipolaarne maailm, NSVL lakkamise järel monopolaarne (loe: USA-keskne), selle asemele peab tulema multipolaarne. Selles uues-vanas maailmas peaks tekkima siis nt 10 keskmega maailm (5 või 12 keskmega, see pole oluline, küsimus on põhimõttes).

Julgeolek poolustele

Valdai selleaastase ürituse pealkiri oli: „Maailm peale hegemooniat: õiglus ja julgeolek kõigile.“ Läbiv mõte: siiani oli USA dominant ja ka kogu rahvusvaheliste organisatsioonide süsteem oli vaid USA käepikendus. Selle idee kohaselt jagus senises maailmas julgeolekut vaid USA liitlastele, ülejäänud pidid kuidagi kohanema.

Miks ma ennem kasutasin sõnu: „selles uues-vanas maailmas“? Aga seetõttu et enamik Venemaaga ühes taktis hingajaid ja maailma mõtestajaid on kinni imperiaalses maailmamudelis. Teistsuguseid Valdaisse aga ei kutsuta.

Selle ideestiku põhimõte on üks: kuningat teeb saatkond. Ehk siis „poolus“ saab selles maailmas olla vaid riik, millele alluvad teised. Olgu lihtlabase sõjalise jõuvahekorra või nö tsivilisatsioonilise kuuluvuse tõttu. Aga peamine, et see on hierarhiline mudel, olgu siis kas globaalses või lokaalses võtmes. Teisiti olla ei saa. Sa kas oled ülem (ja sul on seetõttu õigus), või sa oled alluv (ja siis vaata punkt üks). (venekeelses versioonis: я начальник, ты дурак; ты начальник, я дурак)

Kui palju on selle mudeli pooldajaid?

Selliseks multipooluseliseks maailmaks tõepoolest sobituvad nt Venemaa ja Hiina oma mõttemudeli tõttu. Samasse ritta / kolmnurka üritavad Moskva geopoliitilised rähklejad kanda ka Indiat. Tõepoolest, Indial on ajaloos olnud imperialistlikke perioode, kuid minu teada praegune India ei ilmuta taolisi ambitsioone (tal on Hiina ohjeldamisegagi piisavalt tegemist).

Jällegi läbi Venemaa vaatenurga (mis on ka paljudesse meie kaasmaalaste peadesse nakkusena kandunud) on ka Euroopa liit kõigest üks impeerium, täpsemalt Saksamaa oma. Muude, nt läbi väsinud BRICS skeemi joonistatavad „poolused“ Lõuna-Aafrika ja Brasiilia näol on üsna samamoodi pigem nakkuselevitamise skeemi soovmõtlemine kui tegelikkuses toimiv maailmapilt.

Aga jätame need muud võimalikud poolused praegu kõrvale, meid huvitab hetkel siiski meie lähim kuripoolus ehk enda gravitatsiooni pärast muretsev imperiaalsete vaevuste käes visklev Venemaa.

Laguneva impeeriumi mõttemudel

Kui Venemaa on poolus (jutumärkidega või ilma), siis kes on tema satelliidid? Valgevene. Tinglikult ka Armeenia. Ja kõik? Kasahstan kipub eemale libisema, vaatamata Gruusia ja Ukraina hoiatavatele näidetele – Moskva karistab sõltuvusest lahkuda soovijaid.

Kui nüüd Venemaa peaks Ukraina sõjas lüüa saama, siis laguneb ilmselt ka muu võrgustik, nii nagu juhtus NSVL lagunemise aegu. Seetõttu üritabki Moskva näidata kõigile oma poolust nii nagu suudab, olgu või vere hinnaga. Pidades samal ajal konverentse, mille pealkirjaks on „õiglus ja julgeolek kõigile“.

Ainult et tegelikkuses ei soovi nad kõigile võrdset, vaid enda poolt valikuliselt jagatavat julgeolekut. Ümberjagatavat ja tagasivõetavat vastavalt impeeriumi soovile. Sest et teistsugust maailma nad ei tunne ega tahagi tunda.

Kogu selle loo moraal on aga peeglisse vaatamises – kas ka meie oleme impeeriumimeelsuse toetajad? Või usume allumis-suhete asemel võrdpartnerluse võimalikkusse sõltumata sõjalise jõu vahekordadest? Kanname endas holopi mentaliteeti ja otsime tugevat kätt? Või usume vaba tahte võimalikkusesse?
---
lugu ilmus siin

1 comment:

Vahur said...

Vaba tahe ...meil ei ole vaba tahet,Me oleme Brüsseli ja Nato vasallid...Ja maailm muutub USA ülemvõim kaob..plaksutan.