Wednesday, May 18, 2016

Valdai vastus


„Krimm on meie ja te peate sellega leppima“ – umbes niimoodi võib kokku võtta Venemaa vastust Euroopale. Täpsemalt Valdai klubi vastust. Aga kõigest järgemööda.

Euroopa sõnastab
Märtsikuus sõnastas Euroopa Komisjon viis põhimõtet suhetes Venemaaga. Nagu üks vene väljaanne õiglaselt märkis, pole tegu strateegilise dokumendiga, vaid puhtalt taktikalise raamistikuga. No aga mis teha, suur Strateegiline Koostöölepe, millest veel mõned aastad tagasi vähemalt räägiti, on nüüdseks mattunud Krimmi okupeerimise, ida-Ukrainas peetava sõja ning vastastike sanktsioonide alla.

Väga lühidalt, millest siis räägivad need viis punkti? Esiteks: Minski rahuleppeid tuleb tingimusteta täita ja EL ei tunnusta Krimmi annekteerimist. Teiseks: EL Idaparterlus jätkub. Kolmandaks: EL sisemise julgeoleku kindlustamine hübriidsõja vastu, sh energeetika mõttes. Neljandaks: EL on valmis tegema valikulist koostööd Venemaaga seal kus see on oluline EL jaoks, nt Iraani ja Põhja-Korea küsimustes. Viiendaks: EL jätkuv toetus Venemaa kodanikuühiskonnale.

Valdai on vastuEnnem kui minna vastuse sisu juurde, tuleb kaks sõna öelda Valdai klubi formaadi kohta. Nimetus määrab taju, kas pole? Novat ja see seltskond nimetab end ise ja korduvalt omaenda tekstis nö kolmanda isiku vormis: „rahvusvaheline diskussiooniklubi Valdai“. Tegu on laialtlevinud demagoogiavõttega stiilis „meie, kommunistid“ või „kõik teavad ju seda“ ... antud juhul „rahvusvaheline ekspert-kogukond sõnastab siis nii“.

Mis on kirjas siis nendes kuues punktis? Esiteks: avatus kõikidele parteritele, toetudes majandus-osalistele. Teiseks: Euraasia liidu riigid võivad teha koostööd Euroopa liidu riikidega seal kus vaja. Kolmandaks: kui on võimalik kokku leppida kahepoolsel tasandil, siis pole vaja viia asja Moskva-Brüssel „suurele tasandile“. Neljandaks: dialoogi tase peab vastama suhete tasemele (loe: pole vaja kõike arutada EL tasemel). Viiendaks: Venemaa peab vähendama oma sõltuvust välismajanduses Euroopa Liidust ning pöörduma rohkem erinevate Euraasia ja Euroopa riikide poole. Kuuendaks: EL peab tühistama kõik sanktsioonid ja piirangud, mis on suunatud Krimmi elanike vastu.

Võrdlev analüüs


EL
VF
Krimm
Ei tunnusta Krimmi annekteerimist
Krimmi-sanktsioonid tuleb tühistada
Koostöö võimalikkus
Valikuline ja eelkõige välispoliitika valdkonnas
Valikuline ja eelkõige majanduses
Koostööformaat

Eelistada tuleb otsesuhtlust riikidega
Koostöö idapartnerlus riikidega
Jätkub
Las jätkub
Kodanikuühiskond
EL jätkab toetust


Kuna tabeli sisu pole mõtet ümber jutustada, siis juhin tähelepanu vaid ühele visuaalsele elemendile Valdai aruande juures. Vaadake seda kaanepilti. Kas pole kõnekas? Venemaa sümbol Kreml on sirgeselgselt püsti, nö õigel teel. Euroopa sümboliks valitud Pisa torn aga näitab selle osapoole vildakust.

----

Ekraanitõmmis tehtud siit.

No comments: