Wednesday, January 12, 2022

Kasahstani vahekokkuvõte

Kasahstan ei saa iial valmis. Noh umbes samamoodi nagu Tallinna linn, eksole. Sest kui ta saab valmis, siis tuleb Putin … ptüi, Ülemiste vanake ja laseb kõigele vee peale.

Kui nüüd aga tõsisemalt rääkida, siis pole Kasahstani sündmused veel kaugeltki läbi ning iga päev/kuu/aasta toob midagi uut sealsetesse arengutesse. Kuid tõmbame nii mõtteharjutuse korras praegu toimunule kriipsu alla ja teeme väikese vahekokkuvõtte.

Ajendi selleks annavad kaks punkti. Punkt üks – võõrväed viidi riiki sisse rahuvalvemissiooniks. Punkt kaks, rahuvalvemissioon kuulutati lõppenuks, eesmärgid saavutatuks ja öeldi, et võõrväed võivad lahkuda.

Ma oletan, et see on ilmselt ajaloo kõige lühem analoogne operatsioon, mis kestis laias laastus nädala. 5.jaanuaril esitati Kasahstani presidendi poolt kutse ja 11.jaanuaril teatas seesama president, et hea küll, võite koju minna.

Tõsi küll, vägede lahkumiseks nähakse ette u 10 päeva (samas kui sisse viidi nad nö sõrmenipsust), kuid ikkagi, loeme asja piisavalt lõppenuks, et teha vahekokkuvõte.

Mis see oli?

Mis see kõik siis oli? Puhas demonstratiiv-esinemine? Tõestus, kui efektiivselt, puhtalt ja probleemidevabalt suudab tegutseda Venemaa juhitud sõjaline liit? Kaitseliit, vabandust. (ODKB = Kollektiivse Kaitse Lepingu Organisatsioon).

Millekski muuks kui demonstratsiooniks ma seda hetkel nimetada ei oska. Sest et kas nad lahendasid mingi sisulise ülesande? Sellise, millega ei tulnud toime Kasahstani enda u 70 tuhandene armee, aga mida suutis teha 3-5 tuhat sissetoodud sõdurit? Ei vist?

Kui see oli demonstratsioon, siis kellele ja mida tõestati?

Selleks on ilmselt mõistlik meenutada, et täna, 12.jaanuaril toimub Venemaa-NATO tippkohtumine. Nüüd siis, nagu võlukepikese viipel, on see kahe sõjalise liidu kohtumine, sest et Venemaa esindajate käes lehvib ühtlasi ODKB lipuke, selline puhas ja rikkumatu nagu esimene lumi. NATO lipul aga on plekikesi, pikki lohisevaid missioone ja kõike seda, mida sõja käigus ikka juhtub.

ODKB vs NATO

Tõsi küll, ODKB väed viidi Kasahstani sisse, rikkudes sellesama ODKB enda põhidokumente. Nimelt on kuue riigi ühenduse asutamispabereis kirjas, et tegutsema asub see ühendus vaid siis, kui ühte neist on välisjõudude poolt rünnatud. Kas Kasahstani rünnati?

Noh ütleme nii, et Kasahstani praegune president Tokajev kuulutas, et riigis möllanud mässulised jõud on välised. Seega on rünnak toime pandud. Kas see versioon nüüd kunagi hiljem asjaolusid kontrollides tõeks osutub? Küll ta osutub, ärge muretsege. Vähemalt täpselt seal ja siis, kui vaja, tõestatakse see väide ära.

Niisiis – kas tegu oli puhtalt ainult Vene-NATO tippkohtumise jaoks tehtud lavastusega? Seda ma päriselt ei usu. Kogu mäsu käivitumine oli selleks liiga spontaanne. Kuid ma kordan väidet, mida olen kasutanud kümneid kordi. Vladimir Putin pole küll suur strateeg, kuid ta on kagebiidina üsna hea taktik. Oportunist, kui nii öelda. Ta oskab olukordi ära kasutada.

Ja nüüd teine, Kasahsatni siseriiklik aspekt. Selles riigis toimuvaid mitmekihilisi ja –suunalisi protsesse ühte lõiku kokku mahutada on raske, kuid ma teen seda jõhkralt üldistades. Kasahstanis toimub võimu üleandmise protsess. Eelmine, oma riiki jõuliselt 30 aastat valitsenud president Nursultan Nazarbajev valis enda järglaseks Kasõm-Žomart Tokajevi. Järeltulija renomee oli siiani pehme ja viisakas, eluaegse diplomaadi oma. Nüüd on tal aga efektiivse manageri maine.

Nii et kokkuvõtteks ma väidan, et tegu oli kahetise kasutusega demonstratiiv-esinemisega. Venemaa sai endale tegusa ja toimiva ODKB lipu lauale. Kasahstan sai endale teguse ja toimiva presidendi. Kõik on õnnelikud. Nüüd aga jääb üle vaid oodata, kuni publikum ja ajalugu tõestab, et ma eksisin.
---
lugu ilmus siin

No comments: