Thursday, January 27, 2022

NATO-vaenamise liivakastimängud

Kui lapsel ei tule liivalossi ehitamine välja, siis ta võib jonnides minna teise lapse uhkemat lossi puruks tampima. Et noh, kui mul ei ole, siis ei tohi ka teistel olla. Tuleb tuttav ette?

Venemaal on lossi-ehitamisega viimasel ajal halvasti läinud. NSVL nimeline koloss vajus laiali. Selle asemele kokku mätsitud SRÜ pole algusest peale usutavana tundunud. Euraasia majandusühendus – kes teist midagi sellest viimasel ajal kuulnud on? ODKB algsest 9 liikmest on järele jäänud 6 (tõsi küll, see ühendus sai nüüd ootamatu turgutus-süsti). Kui jätta kõrvale küsitava väärtuse ja staatusega Vene-Valgene liitriik, siis Tolliliit on ainumas pisiühendus, mis seni toimib.

Meile meeldib tihti mõelda, et nö SUUR poliitika on ratsionaalne, et see põhineb kainetel arvestustel ja arvutustel. Kuid ka seda poliitikat planeerivad ja kujundavad inimesed, lähtudes enam kui sageli emotisoonidest, sh ka väiklastest solvumistest. Eriti autoritaarsete riikide puhul, kus otsustusmehhanism taandub suuresti ühele inimesele.

Kui nüüd vaadata selle pilguga, et Lääne klubidega tahavad liituda üha uued liikmed, aga Venemaa klubidega mitte, siis teeb ju närvi mustaks küll, kas pole?

---
pilt võetud siit

No comments: