Tuesday, January 25, 2022

Valgevene kui „steroididel Krimm“?

Vene vägede kogumine Ukraina piiridele on kordselt ületanud nii rahvusvahelise uudisekünnise kui ka terve mõistuse piirid. Sestap keerleb peades küsimus, et mida Moskva tegelikult tahab? Noh et Ukraina ei saaks NATO liikmeks ... aga see oli enne vägevat musklipingutust palju vähem päevakorras kui ta on nüüd!?

Kas järsku võib olla üks stsenaarium hoopis Valgevene ühendamine? Noh võibolla vähemalt plaanina B, kui miskipärast võimalik A ebaõnnestub?

See mõte kõlab küll esmalt absoluutselt ajuvabana, umbes nagu kärbse tapmine sepahaamriga. Et no kuulge, kas siis Valgevene ühendamiseks on vaja 100+ tuhat meest ja tuhandeid ühikuid sõjatehnikat? Ei ole ju!

Aga püstitame küsimuse teistpidi – kas VV liitmiseks on vaja sõjahirmu? Nojahhh, toimuv võiks sellise gigantse info-operatsioonina olla tõlgendatav küll, aga ikkagi irratsionaalsena kõlav.

Valgevene liitmiseks poleks vaja muud kui referendumit, eks ole. Oletame nüüd, et mäng käib sellise skeemi alusel:

- VF konstrueerib sõjaohu, mille peale on teada, et Lääs ja NATO tõusevad tagajalgadele (paberjalgadele, aga ikkagi)

- VF viib väed sisse Valgevenesse, tehes seda täiesti legitiimselt, „õppuste“ raames

- Toimub referendum, mille käigus hirmunud Minsk koos kogu Valgevenega palub end võtta kaitse alla, lasta tuppa sooja ja üleüldse ühineda suure vennasrahvaga

Kõlab ikka nonsensina? Et aga kuidas siis Valgevene põhiseadus ja iseseisvus ja Lukašenka jne?

Kaks momenti:

1- Valgevene põhiseadus on muutmisel, referendum peaks plaanide kohaselt toimums 27.veebruaril

2 - Lukašenka andis eile korralduse kutsuda 27.jaanuariks kokku parlamendi erakorralise istungi, seletamata, milleks seda vaja on.

Kas kõigest sellest selgub, et asi lõhnab Valgevene liitmisena hästikorraldatud referendumi kaudu? Umbes nagu operatsioon „Krimm steroididel“, kus maatükk ühendatakse emakese Venemaaga, olles ennem sinna sisse viinud relvastatud kontingendi?

Teeme nii, et ma ise ei vasta sellele küsimusele.

Kui mitte midagi muud, siis ma olen teid veidikese lõbustanud. Tänada võite hiljem.
---
PS - ma oskaks ise ka sellele skeemile mitmeti vastu vaielda, aga teeme nii, et seekord vaidlete teie, eks :)
---
pilt võetud siit

No comments: