Tuesday, July 30, 2024

Hiina-Vene ühisõppus Soome lahel

Eile helistas Delfi ajakirjanik sooviga saada kiire kommentaar Vene-Hiina ühisõppusele Soome lahes - et kas ja mis see tähendab?

Lühidalt:

1- eraldivõetuna see ei olnud eriti kõneväärne, kuna osales ainult üks Hiina alus (Jiaozuo), mis oli saabunud siia, osalemaks Peterburis toimunud VF mereparaadil. Kahekesi koos vene alusega (Сообразительный) viisid nad läbi nn PASSEX tüüpi ühismanööverdamis-õppuse.

2- kõneväärseks võib seda aga pidada selles kontekstis, et aktsioon toimus VF paraadide ja õppuste kontekstis, mis toimusid kõikidel meredel, kuhu VF'l on juurdepääs: Läänemeri, Põhja-Jäämeri ja Vaikne ookean ning Kaspia meri. Kuid oluliseim ja kõneväärseim on see detail, et neid üritusi EI TOIMUNUD Mustal merel. Huviväärne, kas pole?

3- väga suures plaanis ehk VF enda poolt võetud ülesande ehk "Lääne-vastase sõja" raames otsib ja näitab Moskva kõiki võimalikke liitlassuhteid. Hiina-VF ühisõppus sobib sellesse raamistikku küll kena, aga nõrgukese märgina, sest Soome laht eraldivõetuna ning Läänemeri laiemalt ei oma strateegilises pildis kuigi suurt kaalu.

Intervjuu kokkuvõtet Delfi sõnastuses ennast võib lugeda siit

No comments: