Friday, June 24, 2016

BREXIT'ist russoloogi pilgu läbi

Kõik see mis nõrgestab Euroopa Liitu ja Inglismaad, on kasulik Moskvale. Seetõttu olen üsna kindel et Venemaa vastavates kontorites pauguvad täna šampusepudelid ja üksteisele soovitakse õnne.

Venemaal praegu võimul olevat seltskonda on alati sügavalt ärritanud asjaolu, et Euroopa riikide eliidid käituvad EL tasandil riigimeestena. Oma koduriigis suhteliselt lihtsalt manipuleeritavad kodanikud võtavad Brüsselis kogunedes vastu hoopis teistsuguseid otsuseid kui manipulaatorid neilt ootaksid. Euroopa Liidu poolt Venemaa suhtes rakendatavad sanktsioonid Krimmi okupeerimise ja ida-Ukraina destabiliseerimise eest on selle käitumise parim näide.

Suurbitanniat nähakse Kremli praeguse peremehe taha kogunenud pagunikandjate poolt kui Venemaa peamist oponenti Euroopas. Juhul kui BREXIT toob endaga "USA ketikoera" (väga levinud termin UK kohta Venemaa poliitilises retoorikas) ehk Ühendkuningriigi lagunemise, on tegu topeltvõiduga.

Ennustamatuse taseme suurenemine Euroopas tähendab Venemaa jaoks laiemaid võimalusi. Surve rahvuslikele eliitidele kasvab, manipuleerimiskatsete tase suureneb. Soov korraldada üha uusi referendumeid saab tuult tiibadesse.
-----------
pilt võetud siit

No comments: