Friday, July 31, 2020

Valgevene, nädal enne valimisi

Millest räägib nn Wagneri palgasõdurite kinnipidamine Valgevenes?

Kinnipeetud Venemaa kodanikud olid suure tõenäosusega Wagneri või mõne teise eraarmee võitlejad, kes kasutavad Valgevenet juba ammu transiit-koridorina, suundudes kuhugi Aafrikasse ülesandele.

Lukašenko laskis nad arreteerida ilmselt eesmärgiga mobiliseerida oma järjest ahtamat valijaskonda ning ühtlasi saamaks enam-vähem usutavat vabandust juhuks, kui viimasel hetke otsustatakse välja kuulutada eriolukord ja valimised edasi lükata.

Mis on aga selle loo juures kõige põnevam – kas analoogset stsenaariumit on varsti võimalik näha ka Venemaal? On ju Putin osutunud Lukašenko usinaks õpilaseks, olgu selleks siis põhiseaduse ümberkirjutamine või oma ametiaaegade nullimine.

Teine küsimus, kas Lukašenka tool kõigub ja opositsioonil on mingigi šanss? Kuidas on muutunud ühiskonna meelsus? 

Valgevene ühiskonna meelsuse kohta me kahjuks teame suhteliselt vähe, kuna usaldusväärset avalikku sotsioloogiat pole olemas. Kuid samas näitavad midagi selle meelsuse kohta need meeleavaldused, mida praegu koguvad ühinenud opositsiooni üritused – viimati oli Minskis tänavatel u 60 tuh inimest.

Šanss on. Juhul kui meeleavaldused jätkuvad piisaval mahul ja määral, võib Lukašenko seni tõrgeteta toiminud häältelugemis-mehhanism tõrkeid anda ning võib tulla valimiste teine voor. Sellel võib juba teoreetiliselt võita ka keegi teine kui senine president. Selle stsenaariumi tõenäosus pole küll kuigi kõrge, kuid see pole ka 0.

Tõsi küll, oletada, et kes iganes teine muudaks Valgevene koheselt demokraatlikuks euroopalikuks riigiks, pole kuigi suurt alust. Suhtliselt suure tõenäosusega jääb Valgevene ikkagi – ja võibolla veelgi suuremal määral – Moskva mõjusääri.

---
lugu saab järelvaadata siit, samast on tehtud ka kuvatõmmis

No comments: